Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

JUHTKIRI Tallinnat ähvardav prügikäkk (8)

Copy
Prügikastid võetakse postide otsast maha augusti lõpus.
Prügikastid võetakse postide otsast maha augusti lõpus. Foto: Urmas Nemvalts

Laupäeval tuli teade, et Tallinna kõnniteedel tänavapostide otsa kinnitatud prügikastid kaovad sügisest tänavatelt. Ilmnes, et teema taga on Tallinna linna ja prügikaste haldava ettevõte Prisma NETi vahel tekkinud probleemid, mis on vindunud juba pikemat aega. Linnavalitsuse tegevusetuse tulemusena võivad Tallinna elanikke ees oodata ebamugavused seoses tänavatel koguneva prügiga.

Saabuvast võimalikust «prügikäkist» pole küll veel palju teada, kuid olemasolev info ei ole paljulubav. On teada, et reklaamiettevõte Prisma NET ei ole enam huvitatud Tallinna prügikastide haldamisest, kuna tegevus selles vallas ei ole enam tulu mõttes ettevõtjale atraktiivne. Samal ajal ei ole ei endine ega praegune linnavalitsus näidanud üles huvi ettevõtjale vastu tulla. Samuti pole mindud kaasa ettevõtja ettepanekutega avalike prügikastide haldusesse toodavate muudatustega. Nii teatas Prisma NET, et korjab enda omanduses olevad prügikastid ära juba suve lõpuks.

Peab mainima, et posti külge kinnitatud prügikastid ei ole just kuulsusrikkad oma «kauni» välimuse poolest, kuid selle eest on tegu linnaruumis vajalike asjadega. Nõnda pole linnavalitsuse suund asendada postiprügikastid mingi muu variandiga iseenesest vale, kuid siinkohal on siiski kaks lahenduseta probleemi. Esiteks ei ole linn veel algatanud hanget uute prügikastide tarbeks, mis tähendab, et juba septembris võivad Tallinna tänavad massiliselt täituda suitsukonide ja hamburgeri paberitega. Teiseks olid senised postiprügikastid oma praktilisele otstarbele lisaks veel ka linnale tuluallikad, kuna nende peal oli võimalik müüa reklaamipinda ning senimaani kuulusid prügikastid reklaamifirmale, kes nende säilitamise eest oli nõus ka linnale renti maksma. Nüüd aga on linna plaan võtta prügikastide haldus enda alla ning uued prügikastid hakkavad olema linnale hoopiski kuluartikkel, mis läheb väidetavalt linnale maksma üle miljoni euro aastas.

Kogu protsessi iseloomustab läbimõtlematus ning ka ükskõiksus teema vastu. Teemat kommenteerinud Tallinna abilinnapea Pärtel-Peeter Pere vastused olid poolikud ning kõlasid mitmed lahtised küsimused, mis ootavad vastuseid. Arusaadavalt selge ei ole ka see, kas uued linna prügikastid jõuavad juba sügise jooksul tänavale ning kas need suudavad teenindada ära ka linnarahva vajadused. Linn peaks enne uute prügikastide saabumist saavutama siiski praeguste prügikastide omanikuga kokkuleppe senikaua nende säilitamise asjus.

Siiski jääb lootus, et kui Tallinna tänavad hakkavad täituma prügiga, siis linnal tekib motivatsiooni teemaga intensiivsemalt tegeleda, kuid üleüldine stiil kõigepealt endale probleem tekitada ja siis seda kangelaslikult lahendama asuda ei tee uuele linnavalitsusele au.

Tagasi üles