Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Õnne Pillak Mida uut toob parandatud automaks puuetega inimestele? (1)

Copy
Koos toetuste tõusuga tõuseb abivahendite piirmäär ja väheneb omaosalus nii lastele kui täiskasvanutele. Samuti seotakse abivahendite kompenseerimine lahti puude raskusastmest või vähenenud töövõimest.
Koos toetuste tõusuga tõuseb abivahendite piirmäär ja väheneb omaosalus nii lastele kui täiskasvanutele. Samuti seotakse abivahendite kompenseerimine lahti puude raskusastmest või vähenenud töövõimest. Foto: Arvo Meeks

Ükskõik milline maksutõus või uus maks pole kunagi haavatavatele sihtgruppidele kerge. Suhtelise vaesuse näitajad on puudega inimestel oluliselt kõrgemad kui ülejäänud elanikkonnal. Seetõttu on algusest peale olnud selge, et puuetega inimesi tuleb sihiteadlikult toetada, et leevendada maksumuudatustega kaasnevaid raskusi. Et vajalikud otsused on riigikogus vastuvõtmisel nüüd, mitte sügisel, on ainult hea, kirjutab riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esinaine Õnne Pillak.

Käsikäes mootorsõidukomaksu eelnõu ettevalmistusega on algusest peale rahandusministeerium ja sotsiaalministeerium koos Eesti Puuetega Inimeste Kojaga arutanud erinevaid toetusmeetmeid, kuidas puuetega inimesi maksumuudatuste tuules toetada. Lõpuks jäi valikusse mootorsõidukimaksust vabastamine versus puuetega inimeste toetuste tõstmine ja abivahendite omaosaluse vähendamine.

Eelmise aasta lõpus lepiti kokku viimases: otsustati tõsta puuetega inimeste toetusi täiskasvanutele ja lastele ning vähendada omaosalust abivahenditele. Valiti lahendus, mis aitab suuremat hulka puuetega inimesi. Need muudatused koos mootorsõidukimaksu parandustega tulevad riigikogus vastuvõtmisele loetud päevade jooksul.

Tagasi üles