Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Jüri Kuuskemaa Kuidas Kannuvalajate tänavast Kullassepa tänav sai

Copy
Vaade Kullassepa tänavale juulis 2024. Tumedam kivirida markeerib kunagist tänavajoont. On hämmastav, kui kitsuke oli siin väljapääs Harju tänavale.
Vaade Kullassepa tänavale juulis 2024. Tumedam kivirida markeerib kunagist tänavajoont. On hämmastav, kui kitsuke oli siin väljapääs Harju tänavale. Foto: Madis Veltman

Kleio mäletab, kuidas kunagisest Kannuvalajate tänavast Kullassepa tänav sai, kirjutab kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa.

Otse raekoja taga kitsutab vanalinna 26. kvartal. Selle peamised esindushooned on endine raevangla praeguse fotomuuseumiga, pakkhoone praeguse restoraniga Olde Hansa ja Laste Loomingu Maja. Kvartali lääneküljel on üles rivistunud seitse väheldast, ent gootilikult kõrgussepürgivat kolmekorruselist maja, mis ühtse terviku moodustavad. Nende ette jääb tänav, mis ilmus linna kirjadesse aastal 1329 kui platea institoris, kraami- ehk pudupoodnike tee.

Toona oli siinsete ehitiste ideaaliks kahekorruseline viilmaja ühe- või kaheruumilise põhiplaaniga. Hoone esimesel korrusel asus pood, teisel poodniku pere eluruumid ja viilu all ladu ehk ait. Ajapikku on siinsed majad saanud kolmekorruselisteks ja valdavaks klassitsistlik stiililaad.

Tagasi üles