Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

TÕNIS LUKAS Valitsus tembutas täna taas eestikeelsele õppele üleminekuga (30)

Copy
Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Eero Vabamägi

Uus, Kristen Michali valitsus, otsustas täna lükata edasi eestikeelsele õppele üleminevate koolide õpetajatele kehtivate eesti keele tasemenõuete täitmise nõude. See on väga vale samm ja oleks tulnud tegemata jätta, kirjutab riigikogu liige Tõnis Lukas (Isamaa).

Mart Laari teine valitsus kehtestas juba aastatuhandevahetusel õpetajate keelenõuded nii, et õpetajad, kes õpetavad mõnes muus keeles kui eesti keel, peavad oskama eesti keelt kesktasemel. 2008. aastal, kui Isamaa oli uuesti valitsuse keelepoliitika suunaja, korrati vastavas valitsuse määruses selliste õpetajate kesktaseme keelenõuet ning täpsustati seda tasemele B2.

Niisiis on kõik vene koolides õpetavad õpetajad teadnud juba 24 aastat, et peavad ametis jätkamiseks eesti keelt oskama kesktasemel ning juba 16 aastat, et see konkreetne eksam, mis sooritada tuleb, on B2 taseme eksam. Öelda, et see on uudis, mis saadi teada alles 2022. aasta lõpus, kui jällegi Isamaa algatusel seadustati täielik üleminek eestikeelsele õppele, on vale.

Tagasi üles