Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Pavel Sobolev Minister Vladimir Svet näitab, et eestivenelane saab poliitikas tõusta ka Keskerakonnata (14)

Opositsioon algatab taristuminister Vladimir Sveti umbusaldamise.
Opositsioon algatab taristuminister Vladimir Sveti umbusaldamise. Foto: Eero Vabamägi

Sotsiaaldemokraatide poolt uude valitsusse esitatud kandidaatide nimekirjas leiti koht ka hiljutisele mõjukale keskerakondlasele Vladimir Svetile. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna soovi taga näha riigi valitsuses taas vene keelt kõnelevat poliitikut, on sotside kavatsus võtta keskerakondlastelt ära venekeelsete valijate häälte peamagneti staatus. Seejuures on igati loogiline, et teised koalitsioonipartnerid sotsiaaldemokraatide niisuguseid ambitsioone ei takista, kirjutab ajakirjanik Pavel Sobolev.

Vaatamata sellele, et Vladimir Sveti peeti üheks neist mõjukatest keskerakondlastest, kes Keskerakonna praeguse juhi Mihhail Kõlvartiga koostööd tegi, ei saa tema üleminekut sotsiaaldemokraatide leeri enam sensatsiooniks nimetada. Millise iganes emakeelega tipp-poliitikute lahkumine keskerakondlaste ridadest on saanud nii suured mõõtmed, et näib, et selles erakonnas pole enam ainsatki inimest, kelle «jooksuminek» võiks nüüd üllatada.

Aga Vladimir Sveti taristuministri ametisse nimetamine on sündmus, mis väärib tähelepanu ega viita sugugi, nagu oleks tegemist poliitikuga, kelle nõusolek erakondlikku kuuluvust muuta maksis väga kõrget hinda. Pigem on asi selles, et Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) ilmutab märkimisväärset järjekindlust, lahendades ülesannet keskerakondlastelt põhilise venekeelsete valijate häälte koguja rolli ülevõtmiseks ja võimekatele venekeelsetele poliitikutele karjäärivõimaluse andmiseks.

Tagasi üles