Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

HELIR-VALDOR SEEDER Uus koalitsioonileping on pettumus ja kinnitab vaid üht (14)

Copy
President Alar Karis nimetas Kadriorus ametisse peaminister Kristen Michali juhitava Vabariigi Valitsuse.
President Alar Karis nimetas Kadriorus ametisse peaminister Kristen Michali juhitava Vabariigi Valitsuse. Foto: Eero Vabamägi

Kristen Michali valitsus on hale jätk Kaja Kallase valitsuse poliitikatele. Vigade parandus jääb kahjuks tegemata. Kindlustunde ja kriiside lahendamise asemel saab Eesti rahvas uued suurejoonelised maksutõusud ja asendustegevuse. Kõige olulisem vaikitakse aga hoopis maha, leiab Helir-Valdor Seeder (Isamaa).

Eesti rahva kestmine sõltub meie järelkasvust, ehk nagu on öelnud tulevane peaminister Kristen Michal – «Eesti lapsi saab Eestist». Õiged aga tühjad sõnad, sest sõlmitud koalitsioonilepingus pole silpigi rahvastikuteemadel. Praegu on Eesti sügavaim ja kõige pikemaajaliste negatiivsete tagajärgedega kriis rahvastikukriis ehk sajandi madalaim sündimus. Sündimus ja perepoliitika on kõige olulisem valdkond ja suurim väljakutse uuele valitsusele.

Eriti olukorras, kus eelmise, Kaja Kallase valitsuse ainsad arvestatavad kärped tehti lastega perede arvelt – lasterikka pere toetuse jõhker (Margus Tsahkna hinnang) kärbe ja tulumaksuvabastuse kaotamine kõikidele lastega peredele. Niimoodi hävitati perede vähenegi kindlustunne ja usaldus riigi suhtes ning sillutati tee veelgi madalamale sündimusele, mida sellel aastal ka valusalt tõdeme. Sündimuse negatiivsed rekordid purunevad iga kvartaliga ja kriis süveneb aga uues koalitsioonilepingus pole rahvastikukriisiga seoses ühtegi ideed, abinõud ega meedet, seda isegi ei mainita.

Märksõnad

Tagasi üles