Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

JUHTKIRI Kamaluga uut energiat (4)

Copy
Illustratsioon: Urmas Nemvalts
  • Nüüd on demokraatide jaoks väljakutse leida uus kandidaat.
  • Trumpi meeskonna jaoks on väljakutse muuta kampaania põhisõnumeid lähtuvalt sellest, kes on vastane.
  • Harris oleks esimene naispresident USA ajaloos ning naisoponenti on Donald Trumpil raskem rünnata.

USA presidendi Joe Bideni otsus loobuda kandideerimast teiseks ametiajaks on löönud kampaania kaardid segamini: seda nii Donald Trumpi ja Vabariikliku Partei jaoks kui ka Demokraatliku Partei jaoks. Kuid see oli paratamatu otsus, sest demokraatide presidendikampaania nägi välja nagu raskes vesilastis laev, mille põhjaminek on peagi möödapääsmatu.

Nüüd on demokraatide jaoks väljakutse leida uus kandidaat ning Trumpi meeskonna jaoks on väljakutse muuta kampaania põhisõnumeid lähtuvalt sellest, kes on uus vastane. See kriitika, mis sobis Bideni vastu, ei pruugi tõenäoliselt sobida uue vastase vastu – ka siis, kui selleks uueks kandidaadiks on praegune asepresident Kamala Harris.

Emaspäeval veidi enne kella seitset Eesti aja järgi pidas Kamala Harris esimese avaliku ülesastumise peale Joe Bideni tagasiastumist. Loomulikult kiitis Harris alustuseks Joe Bidenit. Seejärel tervitas ta Valges Majas USA parimaid sportlasi, kellest üheksa esindavad riiki peagi Pariisi olümpial. Harrise meeskond oli teinud väga hea taustanägude valiku. Need olid noored, tervisest pakatavad inimesed, kellele enesekindel ja naeratav Harris pidas innustava kõne. Kuna Joe Biden on väidetavalt jäänud koroonasse, polnud teda üldse näha.

Kamala Harris rääkis meeskonnatööst ja väärtustest, mis viib sportlasi võitudele. Jutt innustas kuulajaid – kuid küllap said televaatajad aru, et tegelikult räägib Harris läbi lillede iseendast.

Peagi näeme, kas Kamala Harrise võluvuse taga on raudset sitkust, millega Trumpi plaanid segi lüüa.

Harris on seisnud Joe Bideni kõrval asepresidendina jaanuarist 2021. Nagu teame, saab asepresidendist president presidendi surma või ametist tagasiastumise korral. Tema saamine presidendikandidaadiks pole aga ei automaatne ega garanteeritud. Kandidaadi kinnitab demokraatide augustis Chicagos toimuv kongress. Nagu ütlesid BBC kommentaatorid, tahavad demokraadid erakorralises olukorras välja tulla siiski demokraatliku kandidaadi valimisega, kus midagi pole ette määratud.

Ehkki demokraatide leeris on mitmeid silmapaistvaid kubernere, kes võiks presidendi kohta ihaleda ning sellel kohal ka hästi hakkama saada, pole kampaania praeguses faasis eriti tõenäoline, et nad Harrisele kinda viskavad. Küll aga on üsna kindel, et (kulisside taga) puhkeb kõva võitlus asepresidendi koha pärast.

Harrisel on kampaanias mõned tugevused ja mõned nõrkused. Esmalt oleks ta esimene naispresident USA ajaloos ning naisoponenti on Donald Trumpil kampaanias palju raskem rünnata. Teiseks on ta juba tuntud demokraatide kaubamärk ja telenägu. Valimisteni jäänud loetud kuude jooksul on väga raske üldsusele tutvustama hakata vähem tuntud kandidaati.

Nõrkuseks seevastu on asjaolu, et tema esitlemises puudub igasugune uudsus ning ta pole asepresidendina silma paistnud millegi väga erakordsega, ehkki on teleekraanil vaieldamatult võluv. Peagi näeme, kas selle võluvuse taga on raudset sitkust, millega Trumpi plaanid segi lüüa.

Tagasi üles