Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

AIVAR REINAP Maksutõusude kirvega majandust kasvatamas (30)

Copy
1.02.2023.a. Kristen Michal ja Jevgeni Ossinovski jäid Postimehe Valimisstuudios eriarvamusele selles, kui palju peaks Eestis makse maksma.
1.02.2023.a. Kristen Michal ja Jevgeni Ossinovski jäid Postimehe Valimisstuudios eriarvamusele selles, kui palju peaks Eestis makse maksma. Foto: Eero Vabamägi
  • Kristen Michal on rõhutanud, et majandusele on oluline stabiilne maksukeskkond.
  • Kuid nüüd kordub kogu õudus uuesti – hirmutatakse taas sama suure tulumaksu ja käibemaksu tõusuga.
  • Kummalisel kombel on ununenud kõik see, mida alles eelmise aasta alguses valijatele lubati.

Eelmise aasta veebruaris Postimehe «Valimisstuudios» osalenud reformierakondlane Kristen Michal rõhutas, et majandusele on oluline stabiilne maksukeskkond ja taunis vasakpoolset maksutõusukirvega majanduse häälestamist, kirjutab peatoimetaja asetäitja Aivar Reinap.

Michal avaldas «Valimisstuudios» lootust, et valijad annavad Reformierakonnale mandaadi maksude alandamiseks. Lisaks ilus jutt bürokraatia vähendamisest, e-riigist ja heast majanduskeskkonnast, mis aitab Eesti majanduse tõusule. Visioon ja lubadus oli, et hoiame majanduse heas seisus, mis kajastub ka paremas maksulaekumises.

Vaata Postimehe «Valimisstuudios» Kristen Michali seisukohti:

Mõni kuu hiljem teatas toredate lubaduste toel valimised võitnud Reformierakonna juhitav valitsus käibemaksu ja tulumaksu tõusust ning tõstis lauale automaksu. Lisaks veel ridamisi erinevaid koormisi. Tulemuseks inflatsiooni püsimine Euroopa tipus ning majanduse jätkuv langus. Samal ajal raporteeriti riigiametnike 13 protsendilisest palgatõusust ja riigi kogukulude tuludest suuremast kasvust.

Tundub, et me vajame uut debatti ja uusi valimisi, sest senised lahendused meid edasi ei vii.

Nüüd kui valitsusohjad haaras enda kätte Kristen Michal isiklikult, kordub kogu õudus uuesti – hirmutatakse taas sama suure tulumaksu ja käibemaksu tõusuga ning lisaks veel ridamisi erinevaid maksutõuse. Justkui katkine plaat, mis viskab plaadimängija iga natukese aja tagant samasse kohta. Järgmisel aastal raporteerime aga tõenäoliselt Euroopa suurimast hinnatõusust ja majanduslangusest ning ametnike suurtest palgatõusudest ja otsime eelarve augule uut katet. Ja siis läheb ehk Michal paremale tööle Euroopasse ja tuleb uus peaminister Reformierakonnast, kes võidukalt teatab uutest maksutõusudest, sest eelarveauk vajab ju täitmist.

Kummalisel kombel on ununenud kõik see, mida alles eelmise aasta alguses valijatele lubati: et hea ja stabiilne maksukeskkond meelitab siia innovaatilisi ettevõtteid, mis loovad kõrgepalgalisi töökohti, kergitades sellega ka meie palgataset ning maksude laekumist. Pigem oleme tagant tõuganud kulude kasvu, mis sööb armutult meie ettevõtete konkurentsivõimet. Erinevate kriiside ülikiire vaheldumise taustal mõjub pidev maksukeskkonna muutus karusellil kiiruse lisamisena ja küsimus ei ole enam, kas sõidad kaasa, vaid kas suudad ellu jääda.

Kõige taustal käib meie lähedal sõda, mis ohustab ka meie julgeolekut ja sunnib relvastuma. Jätkub rahvastikukriis, kus elanikkond vananeb ja lapsi sünnib ühe vähem. Lisaks rohepööre oma energiaallikate kiire muutuse ja suurte investeeringute ja kulude kasvuga. Suurte probleemide ja võimaluste hulk maailmas üha kasvab, aga meie ainus lahendus probleemidele on kõrgemad maksud ja taandumine. Tundub, et me vajame uut debatti ja uusi valimisi, sest senised lahendused meid edasi ei vii.

Tagasi üles