Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

VAIKO TIGANE Käibemaksuerisus on illusioon, mitte imerelv (3)

Eesti riik on alates Covid-19 kriisi algusest 2020. aastal aktiivsemalt emiteerinud nii pikaajalisi kui ka lühiajalisi võlakirju, mis on olnud suunatud peamiselt kutselistele investoritele ja rahvusvahelistele fondidele.
Eesti riik on alates Covid-19 kriisi algusest 2020. aastal aktiivsemalt emiteerinud nii pikaajalisi kui ka lühiajalisi võlakirju, mis on olnud suunatud peamiselt kutselistele investoritele ja rahvusvahelistele fondidele. Foto: Thomas Imo / photothek.net Via Www.imago-images.de

​Kuna Eesti maapõuest ei ole leitud naftat, gaasi ega kulda, baseerub meie finantssüsteem suures osas maksudel, kirjutab kirjastaja Vaiko Tigane.

Pole kuulnud, et kellelegi maksud väga meeldiksid, kuid samas soovime saada kõikjal väiksemaid hindu ja paremaid teenuseid.

Eestis vallandunud maksuralli üks komponent on käibemaks, mis oli meil aastaid tagasi 18 protsenti, siis 20 protsenti, hetkel 22 protsenti ja kardetavasti soovitakse seda veelgi suurendada. Ei ole valdkonda, mille esindajad ei püüaks väita, et just nende tegevus peaks olema maksustatud väiksemal määral, tuues selleks hulgi erinevaid põhjendusi. Näiteks Postimehe artiklis «Riigile tooks pikaajalisemalt raha juurde just kultuuri käibemaksu langetamine» rõhutab Music Estonia tegevjuht Ave Sophia Tölpt, et kultuuril põhineb kogu ülejäänud väärtussüsteem, sh meie vaimne kaitsevõime.

Märksõnad

Tagasi üles