Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Ave Sophia Tölpt Riigile tooks pikaajalisemalt raha juurde just kultuuri käibemaksu langetamine (5)

Metallica kontsert Tartus.
Metallica kontsert Tartus. Foto: Laila Kaasik / Tartu Postimees

Koalitsioonikõneluste valguses on näha, kuidas erinevad erakonnad olulised teemad lauale panevad – kes keskendub majanduse konkurentsivõime parandamisele, kes digitaliseerimisele ja tööstuspoliitika põhimõtetele, loomulikult ka riigikaitsevajadustele. Üheks riigikaitse vajaduseks peaks olema ka kultuur, mis nendest kõnelustest esile ei tule, kirjutab Music Estonia tegevjuht Ave Sophia Tölpt.

Kurvastav on näha kultuuri ja loomemajanduse teemade puudumist uutes koalitsioonikõnelustes. Kultuuri kaudu on võimalik majanduse konkurentsivõimet toetada väga edukalt ja sellel põhineb kogu ülejäänud väärtussüsteem, sh just nimelt meie vaimne kaitsevõime.

Peame silmas pidama, et kultuurivaldkonna areng toetub läbimõeldud ja strateegilistele riiklikele otsustele, näitena ühe suure teemana valdkonnas rõhutatud käibemaksu langetamine. Mõistetavalt räägitakse kaitsekulutuste katmiseks vaja minevast käibe- ja tulumaksu tõusust ning ettevõtjate maksustamisest, küll aga tooks riigikassasse pikaajalisemalt raha juurde just kultuuri käibemaksu langetamine. Sellega panustaksime meie rahuvusvahelisse kultuurikaitsesüsteemi.

Tagasi üles