Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

EVELYN KALDOJA USA geronditsirkus ja asjalike naiste Euroopa (16)

Postimehe välisuudistetoimetuse juhataja Evelyn Kaldoja.
Postimehe välisuudistetoimetuse juhataja Evelyn Kaldoja. Foto: Madis Veltman

On aeg unustada kulunud fraas «Ameeriklased on Marsilt, eurooplased on Veenuselt». Lõppeval nädalal Põhja-Atlandi kahel küljel nähtud poliitarengute järel ütleksin, et ameeriklased on ekstsentriliste pensionäride tsirkusest ja eurooplased tuleviku planeerimise konverentsilt, kirjutab välisuudiste toimetuse juhataja Evelyn Kaldoja.

Tsirkuses toimetasid kaks trotslikult Valgesse Majja pürgivat vanatoid (vastavalt 78 ja 81 aastat), näitas elatanud naha alt musklit Hulk Hogan (70) ja astus üle viimase seljast rebitud särgi lavale telejutlustaja Franklin Graham (72). Rahvas kandis kärtspunaseid ketse ja nokatseid ning rõivastas end lippudesse. Loobiti teatraalseid ja teostamatuid loosungeid. Kutsuti jumalat valima poliitilist poolt. Esitati väiteid, mis faktikontrolli ei kannataks.

Konverentsil mängiti samas avalikult lõpuni juba varem erinevate valimiste ja tagatubade kombinatsioonis rööbastele seatud malepartii. Prožektorid ei vilkunud, särke ei rebitud. Laval käisid neutraalsetes toonides pükskostüüme kandvad naised, kes pidasid mõõdetud tempos ja madalal häälel programmilisi kõnesid, mis kirjeldasid Euroopa hetke valupunkte rumaluseni rahvalike epiteetide ja eksklamatsioonideni laskumata.

Tagasi üles