Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Rainer Saks Zelenskõi telefonikõne lubas Trumpil end juba järgmise presidendina esitleda

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi telefoniga rääkimas 15. juunil 2022.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi telefoniga rääkimas 15. juunil 2022. Foto: Sarsenov Daniiar / Ukraine Preside

USA endine välisminister Mike Pompeo teatas, et president Bideni nõrkus Afganistanist lahkumisel viis sõja puhkemiseni Ukrainas. Kuigi tegemist on vabariiklase seisukohaga praeguse presidendi kampaania kontekstis, on see põhiliselt korrektne väide. Omaette lugu on selles, et ka Bideni-eelne Trumpi administratsioon andis suure panuse Afganistanist lahkumise ebaõnnestumiseks, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks (Parempoolsed).

Kindlasti kujundasid Venemaa, Iraan, Hiina RV ja teisedki oma suhtumise USAsse Afganistanist lahkumise visuaalsete muljete alusel ning vastavalt sellele kavandasid uue välispoliitika.

Eile kõneles Ukraina president telefonis president Trumpiga. Kõne toimumisest oli enne teada antud. Oluline on, et kõne detaile ei ole liialt käsitletud ning Ukraina presidendi teatel on neil tulevikus vahetul kohtumisel võimalik täpsemalt arutada, kuidas rahu poole liikuda. President Trump nimetas kõnet väga heaks ning kuigi ta lisas kindlas kõneviisis, et tema kui järgmine USA president toob rahu ja lõpetab sõja, ei võtnud ta Ukraina suhtes selgelt tajutavat jõupositsiooni. Ukraina presidendi kõne võimaldas Trumpil näidata, et teda juba aktsepteeritakse kui presidendivalimisi paratamatult võitvat kandidaati.

Tagasi üles