Alexander Stubb: Eesti ja mina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb
Alexander Stubb Foto: Toomas Huik

Olen Eesti fänn Soomest. Olen käinud Eestis kümneid kordi, esimest korda kakskümmend aastat tagasi. Ja olin siis, muuseas, kaine.


Minu armastus Eesti vastu sai alguse juba palju varem. Minu isa rääkis vaprast vennasrahvast, kes kannatab Nõukogude Liidu hirmuvalitsuse all. Vestlesime palju eesti keelest, kultuurist ja sportlastest.

Eesti oli osa läänest, aga oli ajutiselt sunnitud kasutama Soome televisiooni aknana läände. Legendaarne Juice Leskinen laulis «Eesti, Eesti, kaipaan sinne perkeleesti». Ja me tõepoolest igatsesimegi Eestisse pääseda.

Mäletan, et vaatasime koos isaga televiisorist, kuidas soomlane Esko Rechardt võitis 1980. aasta Moskva olümpiamängudel Finn klassi purjekaga kulla. See oli meile, soomlastele, suur hetk.

Olen mitmetel võistlustel pidanud pöialt Andrus Veerpalule ja Kristina Šmigunile, viimati Vancouveri olümpiamängudel 2010 üheskoos president Toomas Hendrik Ilvesega.

Mäletan ka Heino Puustet Helsingi 1983. aasta võistlustelt ja Andrus Värniku MMi võidukaart 2005. aastal. Ja loomulikult Erki Noolt Sydney olümpiamängudel 2000. aastal.

Noore Euroopa Liidu ametimehena innustusin, kui Eesti taotles ELi liikmeks saamist. Viimaks ometi pääsesime ühe katuse alla. Eesti eemaldus kommunistlikest ahelatest kiiresti. Suurem osa meist, soomlastest, jälgis imetlusega Eesti majandusimet. Eestist sai Euroopa eeskujumaa. Lennart Meri oli kangelane ka Soomes.

ELi ametnikuna tutvusin Siim Kallase ja Henrik Hololeiga. Euroopa Parlamendis sain sõbraks Tunne Kelami ja Toomas Hendrik Ilvesega. Välisministrina tutvusin Urmas Paeti ja Mart Laariga.

Soome ja Eesti pole mitte kunagi varem olnud nii lähedased kui praegu. Soome ja Eesti on praktiliselt üks majandusruum, oleme mõlemad euromaad ja meie ettevõtted teevad lähedast koostööd. Paljud eestlased käivad tööl Soomes ja vastupidi.

Ja ühine elu pole ju pelk majandus. Meil on ka ühine keele- ja kultuuritaust. Eesti juurtega Sofi Oksaneni raamatud on suurepärased, ehkki käsitlevad raskeid asju. Eelmisel aastal oli Helsingi raamatumessi peateema Eesti. Õppisin seal palju uut ning ka raamaturiiul sai sisu juurde.

Minu jaoks on Eesti kultuuriliselt ja ajalooliselt alati olnud rohkem Põhjala kui Balti riik. Küllap on Eestis mõlemat. Eesti on modernne eeskõndija ning seda mitte üksnes IT alal. Eesti julgeolek ja rahvusvaheline mõjujõud toetub NATO ja ELi liikmeks olekule.

Kirjutamine naaberriigi hinnatuimasse ja vanimasse ajalehte on Soome ministrile suur au. Kirjutan Postimehes korra kuus. Teemad vahelduvad ühest servast teise. Loodetavasti on teil neid kolumne lugeda sama tore, kui minul kirjutada.

Autor on Soome väliskaubandus- ja Euroopa asjade minister
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles