Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

ÜLO VIHMA Kaja Kallase tagasiastumisega ei lakanud Eesti riik olemast (8)

Eesti.
Eesti. Foto: Mihkel Maripuu

Kaja Kallase tagasiastumisega ei lakanud Eesti riik olemast, Kristen Michali uus valitsus asub peagi ametisse. Aga olulisem kui valitsuse moodustamine on see, kuidas me igapäevaelus sellesse suhtume, sest tegemist on ikkagi pelgalt valitsusega, mitte riigiga, kirjutab EV kodanik, juhtimis- ja meeskonnatreener Ülo Vihma.

Kristen Michali uus valitsus asub peagi ametisse. Loodetavasti hakkab see kiiresti toimima, kui ametisse jäävad mitmed endised ministrid, kes on praegu, pärast Kaja Kallase tagasiastumist ministrite kohusetäitjad. Aga olulisem kui valitsuse moodustamine on see, kuidas me igapäevaelus sellesse suhtume. Nimelt on tegemist ikkagi pelgalt valitsusega, mitte riigiga.

Kaja Kallase tagasiastumisega ei lakanud Eesti riik olemast. Ei lakka ka riigikogu ümbervalimisel ega mõnede ministeeriumide või ametite liitmisel-lahutamisel. Aga igapäevases suhtluses ja avalikus meedias on peaaegu eranditult riik samastatud valitsusega, valdavalt keskvalitsusega, esitades siis «riigile» igasuguseid ootusi ja nõudeid ning oodates sellelt hüvesid. Ometi see nii ei ole. Riigi mõiste on küll abstraktne, mõtteline, meeltega tajumatu, kuid tal on küljes konkreetsed tunnused alates riigipiirist ja lõpetades riigiaparaadi ehk institutsioonidega. Ja valitsus on pelgalt üks neist.

Tagasi üles