Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

AK Vägivald jälitab presidenti, kes on teisi tabanud vägivallast rõõmu tundnud (9)

Copy
Valimised kaotanud Donald Trump julgustas 6. jaanuaril 2021 meeleavaldajaid «riiki tagasi võtma», meeleavaldus eskaleerus ning rahvahulk murdis läbi politseitõkete USA parlamendihoonesse.
Valimised kaotanud Donald Trump julgustas 6. jaanuaril 2021 meeleavaldajaid «riiki tagasi võtma», meeleavaldus eskaleerus ning rahvahulk murdis läbi politseitõkete USA parlamendihoonesse. Foto: JOSEPH PREZIOSO/AFP/Scanpix

Kui hullumeelne mees peksis haamriga toonase esindajate­koja spiikri Nancy Pelosi abikaasa peaaegu surnuks, viskas Donald Trump selle üle nalja. Üks Trumpi poegadest ja teised Trumpi lähikondlased levitasid usinalt valeväiteid, et Paul Pelosi olevat ise kuidagi selle kallaletungi oma seksuaalse seiklusega endale kaela tõmmanud.

Kui võimud paljastasid parem­äärmuslaste vandenõu, et röövida Michigani kuberner Gretchen Whitmer, siis pisendas Trump seda ohtu oma toetajate ees esinedes. Ta halvustas Whitmerit kui poliitilist vaenlast. Tema toetajad skandeerisid «pange ta kinni». Trump naeris ja vastas: «Pange nad kõik kinni.»

Fašism toitub vägivallast. Kõik need aastad pärast seda, kui tema enda toetajad ründasid Kapitooliumi, et 2020. aasta valimistulemus ümber pöörata – paljud neist ähvardasid viga teha spiiker Pelosile ja asepresident Mike Pence’ile –, on Trump pidanud sissetungijaid, potentsiaalseid röövijaid ja mõrvareid märtriteks ja pantvangideks. Ta on lubanud neile armu anda, kui ta ametisse tagasi valitakse. Tema enda töötajad on tunnistanud, et Trump hõõrus rõõmust käsi, kui seda kaost televiisorist vaatas.

Tagasi üles