Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

JUHTKIRI Superstaar Donald Trump (9)

Copy
Donald Trump
Donald Trump Foto: Urmas Nemvalts
  • Kaheksa aasta eest oli Trump ääremängijast väljakutsuja, täna on ta partei peavool.
  • Kui 2016. aastal oli Trumpi võit üllatuslik, siis praegu oleks juba üllatuslik tema kaotus.
  • Pole mingit kahtlust, et kõik NATO liikmesriigid peavad hakkama kaitse-eelarvesse rohkem panustama.

USA on saanud hetkel uue superstaari. Vabariiklaste partei Milwaukees toimuv kongress tervitas Donald Trumpi maruliselt kaks päeva pärast ekspresidendile tehtud atentaati ning kinnitas ta ametlikult vabariiklaste presidendikandidaadiks. Samuti kinnitas kongress Trumpi valiku asepresidendikandi kohale, kelleks on Ohio senaator James David Vance (39).

Kongressile kogunenud rahvamass skandeeris «USA! USA! USA!», kui Trump saali sisenes. Nii tema vaimustunud vastuvõtt kui asepresidendi kandidaadi valik iseloomustavad hästi Trumpi positsiooni muutust, võrreldes kongressiga Clevelandis kaheksa aastat tagasi, millal Trump esimest korda vabariikliku partei presidendikandidaadiks kinnitati. Toona oli Trumpil erakonnas palju vastaseid, osalemisest olid näiteks keeldunud kõik Bushide perekonna liikmed. Siis oli Trump ääremängijast väljakutsuja, täna on ta aga partei peavool.

Mis puutub J. D. Vance’i, siis see mees on Trumpi vaatevinklist Pauluseks saanud Saulus. Kunagisest Trumpi kriitikust on kujunenud tema veendunud poolehoidja, kelle üleriiklik kuulsus sai alguse 2016. aastal ilmunud memuaaridega Hillbilly Elegy, kus kujutab raskusi, milles ta perekond elas.

Niisugused iseennast teostanud mehed kõnetavad lihtsat Ameerika valijat, eriti maal, eriti väikelinnades. Nad on neile Ameerika unelma kehastuseks, eks ole ka Trump ise selline. Võib oletada, et nii atentaat kui Vance'i valik annavad Trumpi kandidatuuri toetusele täiendava impulsi, kuid juba senine toetuse kasv on olnud stabiilne ning muljet avaldav. Kui eelmise aasta alguses oli Bideni toetus valijate seas 44 protsenti ja Trumpil 41 protsenti, siis nüüd on see vastavalt 43 protsenti ja 46 protsenti. See näitab, et Trump on suutnud koguda juurde uusi toetajaid, millele on kindlasti juurde aidanud Bideni nõrk avalik esinemine.

Trumpile meeldiks Ukraina sõja kiire lõpetamine, kuid mitte ilmtingimata Venemaa tingimustel, sest Venemaa selja taga on Hiina.

Seega, kui kaheksa aastat tagasi oli Trumpi võit üllatuslik, siis praegu oleks juba üllatuslik tema kaotus, ehkki kampaania nelja kuu jooksul võib veel mõndagi juhtuda. Ent milliseid muudatusi toob kaasa tema võit maailmapoliitikas?

Trumpile meeldis eelmise presidentuuri jooksul jätta lahti erinevaid võimalusi ning teha mängurina kiireid otsuseid. Ta oli valmis kokkulepeteks, kuid ei heitunud jõulisest vastandumisest. Tema erilise meelepaha pälvis Hiina Rahvavabariik, kellega USA alustas kaubandussõda. Hiinlased on praegugi Trumpi fookuses. Talle meeldiks seetõttu Ukraina sõja kiire lõpetamine, kuid mitte ilmtingimata Venemaa tingimustel, sest Venemaa selja taga on Hiina.

Pole mingit kahtlust selles, et kõik NATO liikmesriigid peavad hakkama kaitse-eelarvesse rohkem panustama. Ilmselt mitte üksnes kokkulepitud kahte protsenti SKTst, Trump on juba kõnelenud vajadusest maksta vähemalt kolm protsenti SKTst.

Praegu tundub tõenäolisem, et USA tõmbub senisega võrreldes rohkem iseendasse. Kuid elame-näeme, Trumpile meeldib üllatada.

Tagasi üles