Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Venelased tahvad näidata, et nad seisavad Trumpi valija taga (10)

Copy
Endine USA president Donald Trump.
Endine USA president Donald Trump. Foto: PETER FOLEY

Venemaa ametlikud kõneisikud ja meedia ning kõikvõimalikud sotsiaalmeediakanalid üritavad kaudsete vihjete ning kommentaaridega nügida meediapilti sõnumeid, justkui oleks president Trumpi mõrvakatse taga tema eriarvamus USA ametlikust poliitikast Ukraina suhtes, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Seda ei öelda päris otse välja, vaid esitatakse kaudseid mõttekäike. Teiseks üritatakse seda atentaati näidata kui USA demokraatide poliitika jätku, et kõrvaldada president Trump presidendivalimistelt. Selleks seostatakse ka ametlikes kommentaarides kohtuprotsessid, kus Donald Trump on süüdistatav Pennsylvanias toimunud atentaadiga. Venemaa presidendi administratsiooni kõneisik esitaski pikema arutelu, kus kõneletakse president Trumpi ametist kõrvaldamisest kui praeguse presidendi administratsiooni ametlikust poliitikast ning välditakse erinevate sündmuste parema sidususe saavutamise eesmärgil sõna atentaat kasutamist.

Venemaa mõjutustegevus üritab tabada alati mitut sihtmärki. Praegu üritatakse president Trumpi toetajate alateadvuses konstrueerida teadmist, et Vene armee võitleb mingil moel nende poolel. Teisalt üritatakse USA ühiskonnas õhutada vastasseisu ja polariseerumist ning võib arvata, et sellest kujuneb mõjutuse pealiin. Lisaks selgitatakse Venemaa kodanikele USAs toimuva näitel, et Venemaal on stabiilne sisepoliitiline olukord. Venemaa meediaruumis on nii suunatud tegevust kui lihtsalt emotsionaalseid esialgseid reageeringuid. Kokkuvõttes võib eeldada, et Venemaa mõjutusoperatsioonide kogu masinavärk alles käivitub ning suuremaid narratiive veel kujundatakse.

Tagasi üles