Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Trumpi tulistamine loob pinnase kõikvõimalikeks teooriateks (6)

Copy
Donald Trump
Donald Trump Foto: Jonah Elkowitz / Shutterstock

USA endise presidendi vastu sooritatud atentaat valimiskampaania üritusel on liiga värske uudis, et teha selle põhjal väga fundamentaalseid järeldusi toimunu mõjude kohta, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Kindel võib olla, et see sündmus haarab järgnevaks kaheks nädalaks USA meedia ja kodanike tähelepanu ning loob soodsa pinnase kõikvõimalike teooriate ja versioonide levikuks ehk massiivseks mõjutustegevuseks. Seda olukorda hakatakse jõuliselt ära kasutama nii USA siseselt, aga samamoodi ka väljast.

Poola välisminister teatas intervjuus ajakirjandusele, et Poola analüüsib Ukraina ettepanekut, mille kohaselt Poola võiks Ukraina õhuruumis hävitada raketid, mis liguvad Poola suunas. Varasematel aastatel on mäletatavasti kaks korda kukkunud Poola territooriumile piiriääres raketid, mille hävitamiseks ei jäänud õhutõrjel piisavalt aega. Praegu tõusevad raketirünnaku ajal Ukraina läänepoolsele osale õhku Poola lennuväe hävitajad. Poola välisminister arutleb õigesti, et reageerides rakettidele ainult siis, kui need on sisenenud Poola õhuruumi, ohustab see igal juhul Poola kodanike julgeolekut. Kokkuvõttes ei tähenda selline sõnavõtt, et Poola on lähedal otsusele hakata Vene rakette Ukraina õhuruumis hävitama. Otsustavaks saab NATO liitlaste suhtumine ja sellise mehhanismi käsuliini ning toimise tingimusi on väga keeruline kokku leppida. Aga sellisel kujul teema käsitlemine aitab Venemaad ohjeldada. Kui säärane raketikaitsetsoon tulevikus saaks Ukraina lääneosas kehtestatud, oleks see praktikas esimene samm NATO liitlaste loodud turvatsooni suunas Ukrainas.

Tagasi üles