Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Maailma liidrid taunivad Trumpi tulistamist valimiskampaania üritusel (8)

Copy
Donald Trump
Donald Trump Foto: Anna Moneymaker

Maailma liidrid taunivad USA ekspresidendi Donald Trumpi tulistamist valimiskampaania üritusel Pennsylvanias.

ÜRO peasekretär António Guterres mõistis «ühemõtteliselt» hukka tapmiskatse, milles sai haavata USA endine president Donald Trump, ütles tema kõneisik avalduses.

«Peasekretär mõistab selle poliitilise vägivallaakti ühemõtteliselt hukka. Ta saadab president Trumpile oma parimad soovid kiireks paranemiseks,» ütles Guterrese kõneisik Stephan Dujarric.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles pühapäeval, et on «šokeeritud» USA endise presidendi Donald Trumpi tapmiskatsest ja rõhutas, et liitlased «kaitsevad koos meie vabadust ja väärtusi».

«Olen šokeeritud atentaadist endise presidendi Trumpi vastu. Soovin talle kiiret paranemist, minu mõtted on nendega, keda see puudutas,» kirjutas Stoltenberg sotsiaalmeediaplatvormil X. «Mõistan selle rünnaku hukka. Poliitilisel vägivallal ei ole meie demokraatiates kohta. NATO liitlased on koos, et kaitsta meie vabadust ja väärtusi.»

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles pühapäeval, et on «sügavalt vapustatud» tulistamisest USA endise presidendi Donald Trumpi kampaaniaüritusel, milles Trump sai kergelt vigastada ja üks inimene surma.

«Olen sügavalt vapustatud tulistamisest ekspresident Trumpi kampaaniaüritusel,» kirjutas von der Leyen sotsiaalmeediaplatvormil X. «Soovin Donald Trumpile kiiret paranemist ja avaldan kaastunnet süütu ohvri perele. Poliitilisel vägivallal ei ole demokraatias kohta,» kirjutas von der Leyen. 

Prantsuse president Emmanuel Macron soovis pühapäeval USA endisele presidendile Donald Trumpile kiiret paranemist ja nimetas tema vastu toime pandud tapmiskatset tragöödiaks.

«See on meie demokraatiate jaoks tragöödia. Prantsusmaa jagab Ameerika rahva šokki ja nördimust,» kirjutas Macron sotsiaalmeediaplatvormil X.

Hiina president Xi Jinping väljendas pühapäeval Donald Trumpile «kaastunnet ja osavõttu», ütles kõneisik pärast USA endise presidendi tulistamist laupäevasel kampaaniaüritusel.

«Hiina jälgib tähelepanelikult olukorda seoses ekspresident Donald Trumpi tulistamisega,» ütles Hiina välisministeeriumi kõneisik avalduses.

Briti peaminister Keir Starmer ütles pühapäeval, et on kohutatud šokeerivast vaatepildist.

«Üheski vormis poliitilisel vägivallal ei ole kohta meie ühiskondades ning minu mõtted on kõigi selle rünnaku ohvritega,» kirjutas Starmer sotsiaalmeediaplatvormil X.

Saksa liidukantsler Olaf Scholz nimetas pühapäeval USA endise presidendi Donald Trumpi tapmiskatset «põlastusväärseks» ja ütles, et poliitiline vägivald kujutab endast ohtu demokraatiale.

«Rünnak USA presidendikandidaadi Donald Trumpi vastu on põlastusväärne. Soovin talle kiiret paranemist. Minu mõtted on inimestega, keda see rünnak puudutas. Säärased vägivallaaktid ohustavad demokraatiat,» kirjutas Scholz sotsiaalmeediaplatvormil X.

Kanada peaminister Justin Trudeau märkis samuti, et poliitiline vägivald ei ole kunagi vastuvõetav.

Iisraeli valitsusjuhi Benjamin Netanyahu sõnul oli ta koos abikaasa Saraga šokeeritud rünnakust Trumpile.

«Me palvetame tema turvalisuse ja kiire paranemise eest,» kirjutas ta Xis.

Itaalia valitsusjuht Giorgia Meloni soovis Trumpile kiiret paranemist. Ta avaldas lootust, et järgmistel kuudel valitsevad valimiskampaanias dialoog ja vastutustunne viha ja vägivalla üle.

Argentina president Javier Milei süüdistas tapmiskatses «rahvusvahelisi vasakjõude».

«Valimiste kaotamise paanikas lasevad nad käiku terrorismi, et kehtestada oma tagurlik ja autoritaarne agenda,» märkis ta.

Jaapani peaminister Fumio Kishida rõhutas vajadust «seista kindlalt igas vormis demokraatiale väljakutset esitava vägivalla vastu».

Austraalia valitsusjuht Anthony Albanese nimetas tulistamist murettekitavaks ja avaldas rahulolu, et Trump ei saanud tõsiselt viga.

India peaminister Narendra Modi ütles pühapäeval, et on «sügavalt mures» seoses «oma sõbra», endise USA presidendi Donald Trumpi ründamisega kampaaniaüritusel.

«Mõistan vahejuhtumi karmilt hukka. Vägivallal ei ole poliitikas ja demokraatlikes riikides kohta. Soovin talle kiiret paranemist,» ütles Modi sotsiaalmeediapostituses. «Meie mõtted ja palved on koos vigastatute, hukkunu ja Ameerika rahvaga.»

Ungari peaminister Viktor Orbán ütles ööl vastu pühapäeva, et tema mõtted ja palved on USA endise presidendi Donald Trumpiga seoses tema tulistamisega valimiskampaania üritusel.

«Minu mõtted ja palved on president @realDonaldTrump'iga neil tumedatel tundidel,» kirjutas Orbán sotsiaalmeediaplatvormil X.

Orbán külastas sel nädalal pärast NATO Washingtoni tippkohtumist Trumpi tema Floridas asuvas valduses. Ta pole teinud saladust, et soovib Trumpi võitu novembris peetavatel presidendivalimistel.

Läti president Edgars Rinkēvičs väljendas pühapäeval vapustust seoses USA endise presidendi Donald Trumpi tulistamisega kampaaniaüritusel ning rõhutas, et poliitiline vägivald on vastuvõetamatu.

Rinkēvičs soovis postituses sotsiaalmeediaplatvormil X Trumpile kiiret paranemist.

Ka Eesti president Alar Karis väljendas sotsiaalmeediaplatvormil X, et on mõrvakatsest väga häiritud ning soovis Trumpile kiiret paranemist. 

«Olen sügavalt häiritud rünnakust endise presidendi Donald Trumpi vastu tema kampaaniaüritusel Pennsylvanias. Poliitiline vägivald on nii andestamatu kui ka talumatu, sellel pole kohta demokraatias. Soovin Donald Trumpile kiiret ja täielikku paranemist,» postitas Karis sotsiaalmeediaplatvormil X.

Soome president Alexandr Stubb väljendas täna vapustust seoses Trumpi tulistamisega ja avaldas heameelt, et Trumpi seisund on hea. Stubb mõistis sotsiaalmeediaplatvormil X tehtud postituses hukka igasuguse poliitilise vägivalla.

Ka Soome peaminister Petteri Orpo mõistis tapmiskatse teravalt hukka ja rõhutas, et demokraatlikus riigis ei saa olla kohta poliitilisele vägivallale.

Trump teatas laupäeval, et teda tulistati Pennsylvania kampaaniaüritusel ning kuul tabas tema parema kõrva ülemist osa. USA võimude teatel on arvatav tulistaja esialgselt tuvastatud ja pole põhjust arvata, et oht kestab. USA meedia teatel on arvatav tulistaja surnud, lisaks temale sai surma veel üks inimene.

Poola president Andrzej Duda sõnas, et USA endise presidendi Donald Trumpi tapmiskatse «ei ole šokihetk üksnes Ameerikale, vaid kogu vabale ja demokraatlikule maailmale».

Duda tänas sotsiaalmeediapostituses Jumalat, et see päästis Donald Trumpi elu ning avaldas lootust, et USA vabariiklaste presidendikandidaat «saab kiiresti kogu jõu tagasi».

Tagasi üles