Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Tiit Riismaa Asendamatu Joe Biden: kui vaid leiduks teist iidolit (4)

Copy
Endine USA president Donald Trump (punamütsis) pidamas vahevalimiste kampaaniakoosolekut praeguse presidendi Joe Bideni video taustal Miamis 6. novembril 2022.
Endine USA president Donald Trump (punamütsis) pidamas vahevalimiste kampaaniakoosolekut praeguse presidendi Joe Bideni video taustal Miamis 6. novembril 2022. Foto: Joe Raedle / AFP

Kuna Ameerikas valib presidenti rahvas, siis valimistel loeb ainult üks – kandidaatide tuntus. See, kui paljud aktiivsed valijad presidendikandidaati mitte ei tunne, vaid teavad, kirjutab matemaatikadoktor Tiit Riismaa.

Tuntus pole siin kahevalentne mõiste — «tean», «ei tea» — vaid omab ka vahepealseid väärtusi. See, kuidas, kus tegevusvaldkonnas ja millistel asjaoludel kandidaadid on tuntuse omandanud ei ole kuigi oluline. Tuntust on võimalik valimiskampaania abil suurendada. Kandidaatide populaarsust, toetust, tuntust ei ole ekspertide ja analüütikute abil võimalik teada saada. Siin on tõe kriteeriumiks praktika.

Ka Hollywoodi näitlejaid, popstaare ja spordikuulsusi teavad kümned miljonid ameeriklased, kuid kolme ja poolesaja miljoni elanikuga Ameerikas jääb sellest väheks. Kui see nii poleks, siis oleks selline iidol valimistel ka välja käidud /.../

Tagasi üles