Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

AK KIRJANDUSKOOL Jüri Tuuliku «Vares» ei ole lasteraamat

Copy
Jüri Tuulik «Vares» (1983)
Jüri Tuulik «Vares» (1983) Foto: Vaimuvara

Kui võtta üle pika aja mõni kooli ajal loetud, kuid toona kaugeks jäänud teos uuesti kätte, siis võib üllatuda, kui huvitav ja mitmekihiline see tegelikult on, kirjutab kirjandusteadlane Ave Mattheus.

On suur õnn, kui raamat jõuab lugejani ajal, mil ta selle vastuvõtuks valmis on, see tähendab kui ta on võimeline ja tahteline teost oma vanusest, huvidest, vaimsest küpsusest jms lähtuvalt lugema. Koolis käsitletava kirjanduse puhul ei pruugi see aga alati nii olla – ikka ja jälle on kuulda, et kirjandustunnis loetav on õpilastele liiga keeruline, ajalooliselt kauge, mitte eakohane või lihtsalt igav ja arusaamatu. Tagajärjeks võib olla väärt kirjandusteose kõrvale heitmine, halvemal juhul eelarvamuslik suhtumine kirjandusse tervikuna.

Minu puhul Jüri Tuuliku lühiromaaniga «Vares» nii juhtuski – see teos tuli minu ellu valel ajal. Aastakümneid tagasi, veel nõukogude okupatsiooni aegses koolis, pidin «Varest» lugema kohustuslikus korras ja tekst jäi mulle kaugeks, ma ei mõistnud toona ei selle sõnumit ega väärtust. Väike internetiotsing näitas, et veel praegugi võib teose leida mõne kooli lugemissoovituste nimekirjast...

Tagasi üles