Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Paistab, et venelastel hakkavad töökorras tankid otsa saama (8)

Copy
Vene tank T-72.
Vene tank T-72. Foto: Dmitri Kotjuh

Bloombergi andmetel üritab Ukraina korraldada uut rahukonverentsi enne novembris toimuvaid USA presidendi valimisi. Võimatu on praegu hinnata, kas Venemaa mingil tasemel võiks osaleda sellisel kohtumisel. Kõige rohkem sõltub see olukorrast rinnetel või õigemini sellest, milline on Venemaa presidendi hinnang sõjatandril toimuvale, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Teisalt mõjutab Venemaa otsust Hiina suutlikkus käivitada alternatiivne läbirääkimiste protsess. Praegu ei näi nende tegevuses erilist energiat olevat. Tänase päeva seisuga ei ole võimalik ette kujutada, et Venemaa osaleks Ukraina algatatud protsessis, kuid Ukrainal aitab rahuprotsessiga tegelemine konsolideerida neid, kes peavad Venemaad agressorriigiks ning saavutada seeläbi initsiatiivi strateegilisel tasandil.

NATO tippkohtumise eel on uuesti hakatud rääkima F-16 hävitajate saabumisest Ukrainasse suve jooksul. Varasemad optimistlikud, ent siiski realistlikud prognoosid kõnelesid kõige varem juunis/juulis saabuvatest hävitajatest. Võimalik, et Venemaa viimaste nädalate raketirünnakud Ukraina lennuväljadele on osaliselt edu kandnud.

Tagasi üles