Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Martin Tikk Kellel on õigustatud Vene piiri ületada? (3)

Copy
Järjekord Narva piiripunktis.
Järjekord Narva piiripunktis. Foto: Ilja Smirnov

On tekkinud kaks suurt koolkonda: ühed, kes soovivad Narva piiriületuse kohest sulgemist ja teised, kes tahavad vabamat piiriületust, nagu oli vanasti. Pärast Soome piiripunktide sulgemist on Narva, Luhamaa ja Koidula piiripunktidesse sattunud rohkem kaugemalt tulijaid – värav Ida ja Lääne vahel muutub aina kitsamaks, kirjutab kolumnist Martin Tikk.

On väga erinevaid põhjusi, miks inimesed endiselt piiri ületavad ja on keeruline öelda, missugune piiriületus on õigustatud ja missugune mitte. Seesama Eesti-Vene piir jookseb läbi perekondade, töö- ja elukohtade ning sõprade vahelt. On siiani inimesi, kes käivad teisel pool piiri tööl või näiteks hooldavad oma lähedast.

Nende isiklike lugude taustal on piir saanud relvaks, mis on osa hübriidsõjast. Aeg-ajalt saab uudistest lugeda, kuidas püütakse ujudes või jalgratastel illegaalselt piiri ületada. Pealtnäha jabura ja isegi naljakana näiva migrantide piirile saatmise taga on oht, millega demokraatial ja vabadusel on raske toime tulla. Kuidas saada humanistlikult suurte põgenikehordidega hakkama?

Tagasi üles