Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Venelased panid toime järjekordse sõjakuriteo (4)

Copy
08.07.2024 ründas Venemaa raketirünnakuga Kiievis asuvat lastehaiglat.
08.07.2024 ründas Venemaa raketirünnakuga Kiievis asuvat lastehaiglat. Foto: Gleb Garanich

Venemaa korraldas eile hommikul uue raketirünnaku Ukraina linnadele. Rünnaku eeltööd oli tehtud eelnevate kuude jooksul ning Ukraina õhutõrje oli seekord hädas ka kohtades, kus varem on suudetud kõik raketid hävitada. Eelkõige tabamused Kiievis muudavad Ukraina olukorra edaspidi palju keerulisemaks, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Õhukaitsest ei pääsenud küll läbi väga palju rakette, kuid tabatud tsiviilobjektid tõid kaasa palju ohvreid. Ei ole üllatav, et Ukraina õhukaitse ei suutnud tabad Kh-22 rakette. Tabada ei suudetud ka Tsirkoni raketti, ühte ballistilist raketti Iskander M, kahte Kaliber raketti ning kahte Kh-101 raketti. Näib, et Venemaa ründas taotluslikult tsiviilobjekte. Eriti jõhker ja mõttetu on lastehaigla ründamine Kiievis. Lisaks rünnati veel ühte haiglat Kiievis ja Dnipros. Kokku sai üle kogu Ukraina surma vähemalt 37 inimest, aga kuna tabatud hoonete rusude eemaldamine alles käib, siis on hukkunuid tõenäoliselt veelgi rohkem. Sooritatud on uus sõjakuritegu, milliseid on tulevikus võimalik vältida, kui anda Ukrainale vajalikku abi ning toimetada lubatud abi ka kiiresti kohale.

Ukraina president kirjutas eile alla julgeolekualase koostöölepingu Poola peaministriga. Venemaa eilsete õhurünnakute tõttu, on see dokument seni saanud meedias vähem tähelepanu. Ilmsesti nende õhurünnakute mõjul kõneldi Poolas uuesti võimalusest, et Poolas paiknevad õhutõrjesüsteemid võiks Vene rakette alla tulistada juhul, kui need lähenevad liigselt Ukraina-Poola piirile. Esialgu veel ei võtaks hinnata, kas selline Poola vastutusala loomine Ukraina õhuruumis ka tegelikult teostatav on.

Tagasi üles