Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

TÕNIS SAARTS Ebaharilik peaminister Kaja Kallas (35)

Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Tairo Lutter

Lahkuv peaminister Kaja Kallas (Reformierakond) ei kuulu kindlasti mitte nii-öelda reapeaministrite hulka, kelle nime ei suuda enamik valijaid 15–20 aasta pärast isegi meenutada. Põhjus pole ainult selles, et ta oli Eesti esimene naispeaminister, vaid ta on ka oma poliitiliselt käekirjalt ja stiililt olnud eelkäijatest nõnda erinev, et ei sobitu kuidagi meie tüüpiliste valitsusjuhtide galeriisse, kirjutab politoloog Tõnis Saarts.

Mitte kunagi varem pole Eestis nähtud niivõrd tugevalt välispoliitikale orienteeritud ning pigem eksperdi (aga mitte niivõrd poliitiku) mõtlemistüübiga peaministrit, kellel lisaks puudub meie paljudele eelnevatele meesvalitsusjuhtidele iseloomulik nn autoritaarsuse geen.

Kallase kohta võiks tõesti sobida ütlus: «Ükski prohvet pole kuulus omal maal.» Suure visiooni ja radikaalse muutmiskirega poliitikuks on Kallast küll raske pidada, kuid tema ja tema meeskonna visa töö ning õige hetke tajumine 2022. aasta veebruaris on kahtlemata lennutanud ta suurelt rahvusvahelisele orbiidile. Kõrgustesse, kuhu pole jõudnud mitte ükski Eesti peaminister ja lähikümnendeil ilmselt ka ei küüni. Kallasest kõneledes pole sugugi ebakohane kasutada lausa terminit «välis-peaminister». Rahvusvaheliselt oli omal ajal üsna tuntud ka Mart Laar, aga seda tänu oma sisepoliitilistele turumajandusreformidele, mitte säravatele esinemistele välismeedias.

Tagasi üles