Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Anti Kalda Kanep ja teismelised: mida näitab legaliseerinud riikide kogemus? (4)

Noorelt kanepit tarvitama hakanud inimestel on suurem risk pikka aega kestvaks tarbimiseks ja sellest tulenevateks tervisehäireteks. Foto on illustratiivne.
Noorelt kanepit tarvitama hakanud inimestel on suurem risk pikka aega kestvaks tarbimiseks ja sellest tulenevateks tervisehäireteks. Foto on illustratiivne. Foto: Monika Skolimowska

Harilik kanep (Cannabis sativa) on üks mõjukamaid taimi: ÜRO raporti (Special Points of Interest, UNODC, 2023) kohaselt on kanep maailmas kõige levinum narkootiline aine. 2021. aastal tarbis maailmas kanepit hinnanguliselt 219 miljonit inimest ja keskmiselt 10 protsendil regulaarsetest kanepitarbijatest on oht sõltuvushäirele, kirjutab Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi professor Anti Kalda.

See mõjuaine tekitab tuliseid arutelusid majandus- ja kuritegevuse, eri riikide poliitika ning loomulikult tervise üle. Iseäranis haavatav grupp on noored, kelle jaoks võib kanepist sõltuvususse jäämine tähendada suurt vaimse tervise häirete riski. Seega on tähtis tunda tõenduspõhist informatsiooni kanepi tarbimisega seotud käitumise ja mõju kohta inimese tervisele. Sealhulgas ka aspekte, mille kohta ei ole veel täit teaduslikku selgust, kuna üldsuse arusaamine mõjutab poliitikat, tervishoidu ja usaldust teadusesse.

2021. aastal tarbis maailmas kanepit hinnanguliselt 219 miljonit inimest. Keskmiselt 10 protsendil regulaarsetest kanepitarbijatest võib tekkida sõltuvushäire. Noorukite hulgas võib see protsent olla kõrgem.

Tagasi üles