Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

ERKKI KOORTI ANALÜÜS Kas tuleb viimane NATO samameelsete kohtumine Washingtonis? (4)

Copy
NATO kõik liikmed ei kuluta kaitsele kahte protsenti, kuid USA presidendivalimised võivad tuua täiesti uue reaalsuse. Pildil harjutavad Hispaania, Saksamaa, Hollandi ja Rumeenia sõjaväelased koostööd NATO õppuste raames 2024. aasta 14 mail Rumeenias (AFP).
NATO kõik liikmed ei kuluta kaitsele kahte protsenti, kuid USA presidendivalimised võivad tuua täiesti uue reaalsuse. Pildil harjutavad Hispaania, Saksamaa, Hollandi ja Rumeenia sõjaväelased koostööd NATO õppuste raames 2024. aasta 14 mail Rumeenias (AFP). Foto: DANIEL MIHAILESCU

9.–11. juulini 2024 toimub Washingtonis NATO tippkohtumine. See on viimane tööülesanne Euroopa kõrgeks välisesindajaks siirduvale peaminister Kaja Kallasele. Kas see on ka viimane samameelsete tippkohtumine NATOs, kirjutab Postimehe ja Sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Erkki Koort.

See tippkohtumine, mis tähistab 75 aasta möödumist kaitsealliansi sünnist, on tegelikult viimane paljudele. NATO peasekretär Jens Stoltenberg lahkub ning tema asemele astub 14 aastat Hollandi peaministriks olnud Mark Rutte, kes lahkus oma kohalt vaid nädal enne tippkohtumist. Samuti jäi kohtumiselt napilt välja Ühendkuningriigi peaminister Rishi Sunak. Tema pidi pakkima asjad, et teha ruumi värskelt valimised võitnud Keir Starmerile, seda nii kabinetis, peaministri residentsis Downing street 10, kui ka NATO tippkohtumise laua taga. Viimaseks kohtumiseks võib see jääda ka Saksamaa liidukantsler Olaf Scholzile, sest tema kodumaal on valimised 2025.

Võib isegi öelda, et Trumpi liitlastega kärkimise tulemusena on läinud Venemaal Ukrainas halvemini.

Tagasi üles