Urmas Tartes Lühike suvine olendite välimääraja (1)

Urmas Tartes
, loodusteadlane
Copy
Tehisaru ja inimaru on mõlemad vajalikud. Kärbeste kohta meil põhjalikku raamatuna kasutatavat määrajat ei ole. Tehisaru abil (autor kasutas Observation.org veebiliidest) jõudis autor liigini kägukärblane Anthrax anthrax, sest fotol on vajalikud tunnused hästi näha. Kärbse pea juurest paistavad aga ka ämbliku jalad. Nii väikese detaili alusel tehisaru ämblikku määrata muidugi ei oska, kuid pildistamisel nägi autor, et kärbse püüdis krabiämblik Misumena vatia.
Tehisaru ja inimaru on mõlemad vajalikud. Kärbeste kohta meil põhjalikku raamatuna kasutatavat määrajat ei ole. Tehisaru abil (autor kasutas Observation.org veebiliidest) jõudis autor liigini kägukärblane Anthrax anthrax, sest fotol on vajalikud tunnused hästi näha. Kärbse pea juurest paistavad aga ka ämbliku jalad. Nii väikese detaili alusel tehisaru ämblikku määrata muidugi ei oska, kuid pildistamisel nägi autor, et kärbse püüdis krabiämblik Misumena vatia. Foto: Urmas Tartes

Liikide määramisel leiab loodushuviline kõikvõimalikka abimehi sotsiaalmeediast tehisaruni välja, kirjutab loodusteadlane Urmas Tartes.

Suvel kohtame erinevaid loomi, taimi, seeni. Paljude silmailu pakkuvate eluvormide puhul, nagu liblikad või lilled, saame nautida lihtsalt vormi- ja värvimängu võlu. Kuid eriti huvitavaks läheb looduses siis, kui oskame ära määrata ka liigi, keda kohtasime. Siis saame tähele panna omakorda põnevad seoseid ja suhteid, mis looduses võivad silmad ette anda ka ägedamale filmipõnevikule. Kuid kuidas kohatuid määrata, kui oma senistest teadmistest napiks jääb? Tänasel päeval on meil abilisi üha rohkem.

Lühike kohatute välimääraja

Tagasi üles