AJALUGU Riigivanem Strandman, kes otsustas Eestis surra (1)

Kalev Kukk
, Otto Strandmani biograafia autor, majandusdoktor
Copy
Riigivanem Otto Strandmani riigivisiit Poola 9.02.1930: Varssavi jaamas tervitab riigivanemat Poola president Ignacy Mościcki.
Riigivanem Otto Strandmani riigivisiit Poola 9.02.1930: Varssavi jaamas tervitab riigivanemat Poola president Ignacy Mościcki. Foto: Witold Pikiel/Rahvusarhiiv

Eesti riigivanemate lugu on kirjutatud suuresti «kahe suure» põhjal, kui mõelda kas või Märt Raua raamatule «Kaks suurt: Jaan Tõnisson, Konstantin Päts ja nende ajastu». Ülekohtune on see kindlasti Otto Strandmani suhtes, kes oli Eesti Vabariigi esimene peaminister ja esimene Riigikogu esimees. Ta oli vaieldamatult Eesti omariikluse idee üks peamisi tõstatajaid ja alustalasid.

Otto Strandman sündis 30. novembril (vkj 18. novembril) 1875 Kadrina kihelkonnas Vandu külas koolmeistri noorima lapsena. Koolitee algas 1886. aastal Rakvere linnakoolis ja jätkus Tallinna Aleksandri gümnaasiumis.

1899 sügisel sai temast Tartu ülikooli õigusteaduskonna üliõpilane. Seda vaid üheks semestriks, mille järel jätkas ta õpinguid Peterburi ülikooli maailmamainega õigusteaduskonnas. Sealt võttis ta maksimumi, kui pidada silmas, et III ja IV kursusel pälvis ta keiserliku stipendiumi (300 rubla aastas), mida rohkem kui 2000 üliõpilasega õigusteaduskonnas jagus vaid kolmele.

Tagasi üles