RAINER SAKS Venemaa pakub Zaporižžja tuumajaama kontrolli Ukrainale, soovides vastuteenet

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Venemaa kontrolli all olev Zaporižžja tuumajaam 15. juunil 2023. Venemaa on tuumajaama abil Ukrainat ja rahvusvahelist üldsust kogu aeg šantažeerinud.
Venemaa kontrolli all olev Zaporižžja tuumajaam 15. juunil 2023. Venemaa on tuumajaama abil Ukrainat ja rahvusvahelist üldsust kogu aeg šantažeerinud. Foto: OLGA MALTSEVA / AFP

On huvitav, et Venemaa väidetavas rahuplaanis, mille nad USA-le edastasid, kõneldakse Venemaa valmisolekust demilitariseerida Dnepri jõe idakalda piirkond, andes seega ka kontrolli Zaporižžja tuumajaama üle Ukraina kätte, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

(Vastuteenena näeb Venemaa vajadust pidada rahuläbirääkisi enda tingimustel ehk Istanbuli formaadis - toim.)

Kokkuvõttes tehakse selliseid erineva sisuga ettepanekuid selleks, et genereerida meediamaastikul müra ning jätta ähmast üldmuljet, et Venemaa soovib sõda lõpetada. Ühtpidi võideldakse sellega Ukraina rahukonverentsi protsessi vastu. Ukraina president rõhutas eile, et Venemaa peab osalema järgmisel konverentsil. Teistpidi soovib Venemaa lõhkuda Ukraina toetamise protsessi, mis järjest rohkem on omandamas pikaajalisemat iseloomu. Oma rahuretoorikat toetatakse uudisvooga edusammudest rinnetel.

Tagasi üles