RAINER SAKS Ringlevad spekulatsioonid Moskva uuest rahuplaanist (7)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Moskva
Moskva Foto: Maxim Shemetov

Ukraina meedias ringlevad ajakirjanik Dmõtro Gordoni allikatel põhinevad materjalid, mis kirjeldavad Venemaa presidendi hiljuti USA-le edastatud rahuettepanekuid Venemaa algatatud sõjas Ukraina vastu, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Selle plaani punktid pakuvad Ukrainale võimalust rääkida läbi Hersoni ja Zaporižžija oblasti okupeeritud alade tagastamise üle, kuid nõuavad täielikult Luhanski ja Donetski oblasti alade loovutamist. Ukraina peaks loobuma NATOst, aga võib liituda Euroopa Liiduga ja piirama oma armee suurust. Võimatu on niisama, ilma osapoolte ametlike kommentaarideta hinnata selle dokumendi autentsust. Seesuguste mõtetega on Vene meediaruumis varemgi mängitud ning kui oletada, et Venemaa juhid on praegu valmis nendest punktidest läbirääkimistel lähtuma, võib midagi järeldada.

Säärane lähenemine tähendaks seda, et Venemaa juhid tunnetavad ressursside nappust. Eelkõige soovitakse nende ettepanekutega peatada lääneriikide sõjalise abi pikaajalised tarned Ukrainale ning tekitada surve Ukrainale sõjaliseks alistumiseks. Venemaa saaks endale pausi sõjategevuses, mille tagajärjel initsiatiiv strateegilisel tasandil läheks tema kätte. Sellises olukorras ei suudaks Ukraina Euroopa Liiduga liituda ning Venemaa sellega just arvestabki. Kuna puudub teave selle info tõepärasuse kohta, ei ole mõtet tegeleda ka sügavama analüüsiga.

Tagasi üles