PEETER TALI NATO valmistub taas tuumapokkeriks (1)

Peeter Tali
, Riigikogu liige, Riigikaitsekomisjoni liige (Eesti 200)
Copy
Tuumanupp
Tuumanupp Foto: shutterstock.com

Segane seis geopoliitilisel malelaual sunnib NATO liitlasi uuendama tuumaarsenali ja muutma mõtlemist, mis viib maailma võimalikule tuumasõjale lähemale, kirjutab Riigikaitsekomisjoni liige Peeter Tali (Eesti 200).

Vene impeeriumit ja impeeriumi mõjualasid taastav Putini režiim on pikas plaanis saavutamas edu, sest senine julgeolekuarhitektuur laguneb. Riigipiiride muutmine, mõjualade loomine ja valitsuste vahetamine sõjalise jõuga on saamas uueks normaalsuseks. Autoritaarsete režiimide loodavate liitude eesmärk on jagada ümber maailma ressursid, muuta maailmakorda, lõhkuda väärtuspõhine kooseksisteerimine, rahu ja tasakaal.

Kujunemas on uus autoritaarne kurjuse telg: Venemaa, Hiina, Iraan, Põhja-Korea ja võib-olla veel keegi. Kolm ja pool neist on tuumariigid. Autoritaarsed režiimid eelistavad selgelt kokkuleppeid suurriikide vahel, kus väikeriigid ja rahvad on vahetusraha geopoliitilisel malelaual nii, nagu seda mängu mängiti II maailmsõja ajal Teheranis, Jaltas ja Potsdamis. Demokraatlikele väikeriikidele ei ole see hea teadmine, nagu ka kõigile 75 aastat rahu ja õitsengut nautinud NATO liitlasriikidele.

Tagasi üles