TÕNU LEHTSAAR Kuidas tülis vältida hävingut? (1)

Tõnu Lehtsaar
, religiooni- ja suhtlemispsühholoog
Copy
Tõnu Lehtsaar
Tõnu Lehtsaar Foto: Sille Annuk

Elame konfliktirikkal ajal. Vahel tundub, et kõik on kõigiga tülis. Pinged ja vastasseisud tekivad kodus, kolleegide vahel, rahu pole meie riigis ja ega laias ilmalaaneski, kirjutab religiooni- ja suhtlemispsühholoog Tõnu Lehtsaar.

Olen märganud, et üha sagedamini tuleb ette konflikte, kus üks osapool teisega enam ei suhtle. Põhjused võivad olla erinevad, näiteks et ei taha, ei saa, ei oska, või arvatakse, et pole lihtsalt tarvis.

Käesoleva artikli tõukejõuks sai ühe meeskonna kahe liikme nõustamine ühes suures ettevõttes. Asjaosalised olid kellegi kolmandaga põhjalikult tülli pööranud. Kollektiivis olid tekkinud kildkonnad – kes on kelle poolt. Töö ei laabunud, käis pidev jagelemine, keegi polnud õnnelik. Pakkusin, et saame kokku, ma aitan teil suud puhtaks rääkida, ehk jõuate kokkuleppele. Mu lugupeetud partnerid välistasid igasuguse kokkusaamise, kuna kõike olevat proovitud ja paraku pole teise poolega võimalik millestki rääkida. Ühtki konstruktiivset ettepanekut neil olukorra lahendamiseks polnud.

Tagasi üles