RAINER SAKS Mida tegi Orbán Kiievis? (8)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Viktor Orbán ja Volodõmõr Zelenskõi.
Viktor Orbán ja Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Valentyn Ogirenko

Ungari peaminister vabandas oma Ukraina külastust äsja alanud Euroopa Liidu eesistumisega. Pressikonverentsil oli tal kaks peamist sõnumit, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Ühtpidi andis ta mõista ning seda kinnitas ka Ukraina president, et kaks riiki liiguvad kahepoolse lepingu poole, mis võimaldab nendevahelised suhted nii-öelda normaliseerida. Ungari on lõpetanud Ukraina teemade totaalse blokeerimise Euroopa Liidus ning viimase kolme nädala jooksul on välisminister ja peaminister andnud meedias mõnel korral mõista, et valmistatakse ette lepingut Ungari vähemuse teemal Ukrainas. Ungari peaminister on olnud ise vägagi häälekas Ukraina kritiseerija, mispärast on vaja teatavat ülemineku perioodi, et puhtama näoga edasi liikuda ning Ukraina näib seda Ungarile võimaldavat. Juba kaks kuud tagasi sai Ungarile selgeks, et neil ei ole enam võimalik Ukraina abi täielikult blokeerida ning nüüd tuleb ennast uue olukorraga kohandada.

Teine Ungari peaministri sõnum kordas leebes ja mitte pealetükkivas vormis ideed, et Ukraina võiks lõpetada omalt poolt tulevahetuse ja asuda Venemaaga läbirääkimistesse. Kuigi see mõttekäik sisuliselt kordab teises sõnastuses Venemaa nõudmist või ultimaatumit Ukrainale, ei ole põhjust arvata, et Ungari peaminister oleks siin vahendaja rollis või tegutseks Venemaa otsesel palvel. Venemaal ilmselgelt ei võeta Ungarit selles rollis tõsiselt, kõnelemata Ukrainast.

Tagasi üles