JUHTKIRI Kaitsemaksu üllatusmuna (9)

Postimees
Copy
Illustratsioon: Urmas Nemvalts

Uue peaministri tulek tähendab ka uusi läbirääkimisi osaliste vahel selle üle, mida valitsus teha kavatseb. Loodetavasti loob olukord võimaluse ühtlasi vältida rajasõltuvust: olukorda, kus mõningaid alternatiivseid tulevikuotsuseid ei peeta enam võimalikuks, sest midagi on minevikus juba teatud viisil otsustatud ja keegi ei pea võimalikuks seda enam muuta.

Jääb mulje, et maksuküüru ja automaksu küsimuses ei põle uus peaministrikandidaat Kristen Michal soovist sissetallatud rajalt kõrvale keerata. Saates «Otse Postimehest» kinnitas Michal, et maksuküüru kaotamine on juba otsustatud ning otsuse tagasikeeramine tähendaks maksutõusu, mis vajaks kuuekuulist etteteatamist. Märkus on formaalselt õige, kuid sisuliselt nõrk.

Peaministrikandidaat rääkis ühtlasi võimalikest kärbetest, kuid seda üsna umbmääraselt; küll aga jäi mulje, et valitsuse kavva tuleb laiapindne riigikaitsemaks tulumaksu või käibemaksu tõusuna või nende kahe kombinatsioonina. Sest nii olevat avalikkus valitsuselt juba soovinud.

Tagasi üles