ANTI ALLAS 5 soovitust uuele valitsusele (12)

Anti Allas
, riigikogu liige, SDE aseesimees
Copy
Anti Allas
Anti Allas Foto: Arvo Meeks

Õige ravi algab õigest diagnoosist. On aeg tunnistada, et oleme liiga kaua paigal tammunud ja nautinud eduka riigi kuvandit, aga üha enam tuleb erinevatest riigielu valdkondadest kärsahaisu. Poliitilisel maastikul käib sisutu loosungitega vehkimine, napib julgust langetada raskeid otsuseid ning vähe on koostöö- ja kompromissitahet, kirjutab riigikogu liige ja SDE aseesimees Anti Allas.

Kohati käib populistlike lubaduste kattevarjus erakondade rahastajate soovide täitmine, mis on Eesti arengu mõttes lühinägelik ja kahjulik. Ehedaks näiteks on teise pensionisamba reform. Paljud sambast lahkujad maksid kinni oma vanu kiirlaenu võlgasid, mida riik ei oleks tohtinud lasta sellises mahus tekkidagi. Väga palju kätte saadud teise samba raha kulus ka suurema diagonaaliga telerite ja mõttetult kallite nutiseadmete ostmisele. Kõige hullemad lood on need, kus kogutud pensioniraha kulus kõrtsis prassimisele või mängupõrgus n-ö põletamisele ja kokkuvõttes veel suuremasse auku kukkumisele.

Silm pigistati kinni, kuigi on teada, et ligi 10 protsenti Eesti tööealisest elanikkonnast on kiirlaenuvõlglased ja tööandjad on püsti hädas just nende inimeste palkamisega. Rääkimata inimlikest tragöödiatest ja haiget saavatest perekondadest. Ja mõistagi ka sellest, et pensionipõlves tuleb paljudel inimestel leppida piskuga. Kokkuvõttes pidi see olema üks isamaaline üritus.

Tagasi üles