Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Garri Raagmaa Väiketootjad tagavad Eesti toidujulgeoleku (13)

Garri Raagmaa
Garri Raagmaa Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Eesti isevarustusvõime on märksa kehvem kui Soomel. Üheks põhjuseks on siin suurtootjate poole kaldu põllumajandustoetused, nii et eriti köögi- ja puuvilja tootvad väiketalud ei suuda kuidagi suur- ja välisfirmadega konkureerida, kirjutab Tartu Ülikooli Pärnu Kolledži direktor Garri Raagmaa.

Riik peab siin otsustavalt poliitikat muutma: keskenduma kohalike tootjate arvu ja just ääremaadel puudu oleva toidu juurdekasvatamisele.

Eesti enesevarustustase (69 protsenti) on maailma majandusfoorumi andmetel hea, aga kehvem kui külmema kliimaga globaalses toiduturvalisuse indeksis esikohal troonival Soomel (83,7 protsenti). Praegu toodame teravilja, piima ja toiduõli priskelt ekspordiks, kuid köögi- ja puuvilja, aga ka sea- ja linnuliha ning mune impordime.

Tagasi üles