HOLGER MÖLDER Bideni suur kaotus teledebatil (7)

Holger Mölder
, Tallinna Tehnikaülikooli rahvusvaheliste suhete dotsent
Copy
USA 46. president Joe Biden ja 45. president Donald Trump CNNi Atalnta stuudios Georgia osariigis, kus 28. juunil kell 4.00 Eesti aja järgi algas valimiseelne debatt.
USA 46. president Joe Biden ja 45. president Donald Trump CNNi Atalnta stuudios Georgia osariigis, kus 28. juunil kell 4.00 Eesti aja järgi algas valimiseelne debatt. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

27. juunil toimus esimene presidendivalimiste suur debatt Bideni ja Trumpi vahel Atlantas CNN vahendusel ja see kinnitas minu veendumust, et Biden on Trumpi jaoks parim valik, keda demokraadid võivad talle vastu panna, kirjutab Tallinna Tehnikaülikooli rahvusvaheliste suhete dotsent Holger Mölder.

Mure on pigem Bideni füüsilise väljanägemise pärast, tema mõistus on endiselt selge, kuid kahe väitleja võrdluses nägi ta välja kui rauk täis elujõus mehe vastu hoolimata sellest, et nende vanusevahe on kõigest neli aastat. Trump kinnistas pidevate korduste abil ideed, et Bideni näol on tegemist USA ajaloo nõrgima presidendiga, kes on hävitamas kõike seda, mida tema on riigile andnud.

USA majandusel ei lähe halvasti, inflatsioon on vähenud, riigivõlg on Bideni ajal kasvanud vähem (neli triljonit dollarit) kui Trumpi ajal (kaheksa triljonit), kuid ühiskonda lõhub elukalliduse tõus. Hinnad suurenevad kiiremas tempos kui sissetulekud ja see on tegelikult globaalne probleem. Trump vastandas oskuslikult tema poolt Bidenile omistatud loosungi (failing America) oma MAGA (make America great again) loosungile.

Tagasi üles