RAINER SAKS Ukraina on käivitanud Venemaale ohtlike droonide masstootmise

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Ukraina droon. Foto on illustratiivne.
Ukraina droon. Foto on illustratiivne. Foto: Dmytro Smolienko / SIPA / SCANPIX

Urkaina riiklik kaitsetööstuse ettevõte «Ukroboronprom» suudab nüüdseks toota seeriaviisiliselt üle 1000 sellise drooni kuus, mis suudavad tabada sihtmärke kaugemal, kui 1000 km, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Arvestades, et kaks aastat tagasi hakati Ukrainas improviseerima selliste droonide loomisega ning nüüdseks on jõutud arvestatava tootmiseni, olles ise pidevate Venemaa rünnakute all, on tegemist erakordselt suure saavutusega. Sõja alguses puudusid Ukrainal vahendid, millega rünnata sihtmärke kaugemal kui mõnisada kilomeetrit, ning lootust hankida taolise võimega toimivaid relvi relvaturgudelt või toetajatelt sisuliselt puudus.

Venemaa sai seetõttu rahulikult korraldada oma tagalat ning suunata õhukaitseks ja territoriaalkaitseks ettenähtud ressursse vahetult Ukraina vastu. Ukraina sai vastu panna ainult eriüksuste rünnakud Venemaa territooriumil, mis on teadupärast väga kallis ja keeruline ettevõtmine. Nüüdseks on olemas toimivad droonid, mis ulatuvad Ukrainast startides jõudma sihtmärgini pea kogu Venemaa Euroopa-osas, kus paikneb suurem osa olulistest sõjaga seotud sihtmärkidest.

Tagasi üles