RAINER SAKS Haavatud Vene sõdurid saadetakse peale esmaabi andmist taas rindele

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Ukraina armee lootus on, et nende sõdurid on paremini väljaõpetatud ja motiveeritud kui Vene omad. Fotol on Ukraina 80. dessantbrigaadi sõdur treeningul rindetagusel polügoonil Donetski oblastis.
Ukraina armee lootus on, et nende sõdurid on paremini väljaõpetatud ja motiveeritud kui Vene omad. Fotol on Ukraina 80. dessantbrigaadi sõdur treeningul rindetagusel polügoonil Donetski oblastis. Foto: Dmitri Kotjuh

OSCE Parlamentaarne Assamblee tunnistas Venemaa Föderatsiooni algatatud agressiooni Ukraina vastu genotsiidiks Ukraina rahva vastu. Tegemist ei ole küll OSCE liikmesmaade vahel ametlikult kokku lepitud juriidilise seisukohaga, vaid parlamendi delegatsioonide poliitilise deklaratsiooniga, kirjutab julgeoleku ekspert Rainer Saks.

Selle deklaratsiooniga on hinnatud Venemaa relvajõudude ja okupatsioonivõimude tegevuse käigus sooritatud kuritegusid kui süstemaatilist tegevust Ukraina rahva hävitamiseks.

Deklaratsiooniga esitatakse OSCE liikmesmaadele terve rida üleskutseid Venemaa tegevuse ohjeldamiseks ning muuseas ka eraldi tribunali loomiseks Venemaa tegevuse uurimiseks ja süüdlaste vastutusele võtmiseks. Konkreetsed tegevusettepanekud ei ole võib-olla kõige olulisemad. Olulisem on, et üks rahvusvaheline ja selles küsimuses relevantne esinduskogu on andunud venemaa tegevusele selge hinnangu ning see võib hakata mõjutama teistegi rahvusvaheliste kogude hinnanguid ja tegevust. Diplomaatilisel rindel ahistab see kindlasti Venemaa tegevust, eriti, kui soovitakse Ukrainale oma rahutingimusi peale suruda.

Tagasi üles