LAURI VAHTRE Kes tegi? – Ise tegi! (30)

Lauri Vahtre (Isamaa)
Copy
Meeleavaldus Saksamaal.
Meeleavaldus Saksamaal. Foto: IMAGO

Piiramatu immigratsiooni õigustamine ja praktiseerimine, nn abieluvõrdsuse sätestamine teerullimeetodil, õigus ise oma sugu määrata, rassismi otsimine ja leidmine enam-vähem kõikjalt, «positiivse diskrimineerimise» printsiip jpm – kõik see on äärmuslus. Me lihtsalt oleme sellega harjunud, me enam ei märka, millise jampsiga on tegu. Oleme kõik pisut ajupestud, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).

Peeter Simmi 1980. aasta filmis «Ideaalmaastik» toimub suurepärane lühidialoog. See juhtub siis, kui kohaliku kommunistliku ülemuse Tamme ja tema alluva Kukemere käsul liiga vara põllule viidud külvimasinad sinna lihtsalt kinni jäävad. Tamm möirgab: «Sabotaaž!» ja sõidab minema, Kukemeri aga küsib kolhoosiesimehelt Tuvikeselt pahaendeliselt: «Kes selle supi organiseeris?» – st kes nurjas ülitarga kompartei idiootlikud külviplaanid – millele Tuvike vastab: «Tamm ja Kukemeri.» Lühidalt, see on nõukogulikku olustikku paigutatud üldtuntud süžee «Kes tegi? – Ise tegi.»

Tänapäeval küsivad vasakideoloogia prohvetid samuti: Kes selle supi organiseeris? Miks tõstab Läänes pead neofašism? Kes sünnitas AfD, kes õpetas noored sakslased skandeerima «Ausländer raus!», kes tõi võimule Giorgia Meloni, kes puhus tormituule tiibadesse Marine Le Penile, kes organiseeris Donald Trumpi tagasivalimise, kui see peaks juhtuma?

Tagasi üles