Heigo Kaldra Riigi raha vedeleb palju avalikumalt kui rahva pangakontodel (19)

Heigo Kaldra
, Manpower Baltikumi juht
Copy
Manpoweri juht Heigo Kaldra.
Manpoweri juht Heigo Kaldra. Foto: Raul Mee

Samal ajal kui valitsus mõtleb välja üha uusi makse, üritab kokku hoida eluliselt olulistelt teenustelt ja kahtlustab kõiki ettevõtjaid juba ette maksupettustes, võiks üsna lihtsalt üles korjata sadu miljoneid, kui selleks oleks poliitilist tahet ja pealehakkamist, kirjutab Manpower Baltikumi juht Heigo Kaldra.

Isegi põgusal vaatlusel leiab kohti, kus vedeleb raha piltlikult öeldes maas. Eestis on varimajanduse osakaal majanduses hinnanguliselt kuni 20 protsenti ehk paar miljardit eurot. Varimajandusega võitlus ei tähenda, et iga koerajalutaja ja kindakuduja tuleks üles otsida ja maksustada. Kui võtta sihiks näiteks Rootsi tase, kus varimajanduse osakaal on hinnanguliselt kuni kümme protsenti, tähendaks see Eesti puhul üle miljardi euro lisandumist maksustatavale majandustegevusele ja sadade miljonite ulatuses maksutulu üles korjamist varimajandusest.

Vähemalt meedia vahendusel jääb praegu mulje, et soov on minna kõigi ettevõtete rahakotti revideerima eelkõige sellepärast, et päris petturitest või piiriülestest tehingutest ei käi jõud või mõistus lihtsalt üle. Kus varimajandus end siis varjab?

Tagasi üles