NÄDALA NÄGU Jaak Raie ja tema meeskond reetsid roboteile inimesed (4)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Haridus- ja noorteameti peadirektor Jaak Raie.
Haridus- ja noorteameti peadirektor Jaak Raie. Illustratsioon: Johan Elm

Haridus- ja noorteameti peadirektori Jaak Raie juhitud ametkond usaldas koolilõpetajate riigieksamite hindamise tehisarule, kuid lõikas sellega endale näppu.

Mõnda aega on arutatud selle üle, kuidas ja mis asjaoludel masinad inimeste üle võimu võtma hakkavad. Selle eest on hoiatatud, seda on teinud ka Skype‘i üks loojatest Jaan Tallinn. Täpsemat viisi, kuidas see välja nägema hakkab, pole siiani kirjeldatud. Terminaatori või Matrixi stiilis masinate mässu me pigem nägema ei hakka. Mistahes tehnoloogia nõrgimaks lüliks on alati inimene. Ühelt poolt teame, et Hiina nukumeistrid on seksbottidele – naudingut pakkuvatele robotitele – sisse monteerinud mesijuttu rääkiva tehisaru. See on üks inimese tagauks – seks.

​Aga see pole ainus tee. Pole teada, mis meeltesegadushoos haridus- ja noorteamet (harno) otsustas vabatahtlikult Eesti inimesed – koolilõpetajad – robotitele maha müüa. Kas piibellikult kolmekümne bitcoin‘i eest või oli see motiiv midagi muud, aga igatahes on selgi korral tegu liikunud kiiremini kui mõte. Sama võiks juhtuda ka seksbottide puhul.

Tagasi üles