AK Fookus Suureks kurja juureks on küsimus: «A miks sa ei võta?» (4)

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
Psühholoog Lauri Pihkva.
Psühholoog Lauri Pihkva. Foto: Erakogu

Psühholoog Lauri Pihkva nendib, et inimesed ei kiirusta oma elus muudatusi tegema ka siis, kui juba tajuvad oma sõltumist alkoholist.

«Pikaaegse töökogemuse käigus ei ole ma veel kohanud kedagi, kes oleks alustanud alkoholi tarbimist läbimõeldud plaaniga areneda mõne aastaga alkohoolikuks. Kõik tänased liigtarbijad on end mingil hetkel avastanud sellest seisundist,» nendib Confido psühholoog Lauri Pihkva, kes on olnud ligi paarkümmend aastat keskendunud sõltuvushäiretega inimeste nõustamisele.

Kui koidab ka arusaam, et alkoholikurat heidab elu üle varju, ei kiirustata Pihkva hinnangul ka sageli selle teadmise tekkides muutusi tegema, vaid jäädakse veel pikaks ajaks justkui ootele, et mis saab. «Hea oleks ikkagi kohe tegutsema hakata, enne kui kahjud suurenevad. Kui istud oma koduhoovis ja märkad, et aknast tõuseb suitsu, siis sa ju ei jää ootama, kuni leegid katuseni tõusevad, vaid lähed kohe ja vaatad, kas saad seal oma jõududega kustutustööd tehtud, ja vajadusel helistad päästeametisse,» julgustab Pihkva sama suhtumist rakendama ka alkoholi puhul.

Tagasi üles