MIHKEL KUNNUS Leiutati võimas vahend ärevuse ja häbitunde vastu (5)

Mihkel Kunnus
, Fookuse «Inimese ja looduse» toimetaja
Copy
Fookuse «Inimese ja looduse» toimetaja Mihkel Kunnus.
Fookuse «Inimese ja looduse» toimetaja Mihkel Kunnus. Foto: Margus Ansu

Paljude vaimsete pingete leevendamiseks leiutati väga tõhus ja odav psühhofarmakon, kuid paraku on see kantserogeenne, sõltuvust tekitav ja paljude muude kõrvalmõjudega ning ka juba väljajuurimatult levinud, kirjutab toimetaja Mihkel Kunnus.

Teadupärast on meie paljude tervisehädade üheks põhjuseks mingi organi või funktsiooni üle- või alatalitus ning leevenduseks on siis just nimelt talituse reguleerimine, mitte organi või funktsiooni eemaldamine. Valutunne on hädavajalik funktsioon, mis annab organismi kahjustumisest märku, aga krooniline valu on piinav haigusseisund, kus see hädavajalik funktsioon on (põhjuseta) käivitunud ja enam välja ei lülitu. Paljude vaimse tervise hädadega on lood sarnased (vt Randolp Nesse «Hea põhjus tunda end halvasti. Pilk evolutsioonilise psühhiaatria eesliinile», e.k 2020).

Ärevus on kohastumuslik seisund, valmisolek kiiremini reageerida määratlemata ohule, aga (üldistunud) ärevushäire on tõeline piin ja needus, kus kehalisvaimsed häirekellad on töös ka olukorras, mis on objektiivselt täiesti ohutu.

Tagasi üles