JAANUS NURMOJA Eestis võiks olla ühe lapse ülalpidamiskuludega võrdne kodanikupalk (14)

Jaanus Nurmoja
, MTÜ Kodanikupalga Ümarlaud Eestis juhatuse liige
Copy
Raha. Pilt on illustratiivne.
Raha. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

«Ebavõrdsus pole Eestile omane,» on kirjas loodava erakonna Eesti Rahvuslased ja Konservatiivid programmiliste seisukohtade hulgas. Oleks minu olemine, hoiduksin nii radikaalsest väitest, kirjutab Jaanus Nurmoja, MTÜ Kodanikupalga Ümarlaud Eestis juhatuse liige. 

Arvatavasti on neil õigus, kui väidavad, et «majanduslik ja sotsiaalne ebavõrdsus Eestis ei ole kunagi olnud nii suur kui nüüd, 21. sajandi alguses» ning ei muud kui püstist pöialt tuleb näidata avaldusele, et «rahvuslaste ja konservatiividena rahvustervikluse eest seistes peame solidaarselt hoolitsema kõikide ühiskonnakihtide eest.»

Kuid ebavõrdsust täielikult demoniseerida siiski ei maksaks, sest teatud tingimustel võib see olla isegi hea. Mis tingimustel? Esiteks kindlasti siis, kui see tähendab, et kui sa mingit tulu teenid, siis su netosissetulek igal juhul suureneb, võrreldes olukorraga, kui sa seda tulu ei teeni. Teiseks aga juhul, kui ebavõrdsuse ühes otsas ei ole vaesust ning ühiskonnast puudub nähtus nimega «abivajaja» (seda mõistagi rahalises mõttes). Muutugu rikkad pealegi veel rikkamaks ja venigu ebavõrdsus kui suureks tahes – vaesust see kellelegi kaasa ei too.

Märksõnad

Tagasi üles