INDREK LUBERG Automaks praegusel kujul on Eestile kahjulik (10)

Indrek Luberg
, erakond Parempoolsed
Copy
Automaks toob kava järgi riigieelarvesse juurde 200–230 miljonit eurot.
Automaks toob kava järgi riigieelarvesse juurde 200–230 miljonit eurot. Foto: Liis Treimann

President Alar Karis jättis mootorsõidukimaksu seaduse välja kuulutamata, põhjuseks detail liikumispuudega inimeste kohtlemises. Loodame, et riigikogu kasutab saadud aega põhjalikumaks mootorsõidukimaksu remondiks, kirjutab Indrek Luberg, erakond Parempoolsed juhatuse liige.

Mootorsõidukimaks ei ole iseenesest halb asi, kui selle kehtestamise eesmärgid oleksid ühiskonnale kasulikud ja see ei koormaks liialt majandust ega inimeste toimetulekut. Korralikult läbi mõeldud mootorsõidukimaksu abil saaks suunata inimesi keskkonnasõbralikumale tarbimisele, pannes suurema maksu alla autod, mis saastavad rohkem.

Praegune mootorsõidukimaks on sellest mõttest siiski väga kaugel: maksustada plaanitakse ju isegi nullemissiooniga sõidukeid, samas tehakse soodustusi vanematele, rohkem saastavatele autodele. Ühesõnaga – seaduseelnõu korda tegemiseks ei piisa kaugeltki sellest, kui Riigikogu presidendi nõuannet järgib ja eelnõu põhiseadusega vastavusse viib, võimaldades maksusoodustuse ka neile liikumispuudega inimestele, kelle autod otseselt ümber ehitamist ei vaja.

Tagasi üles