JAAK VALGE Mis saab rahvuskonservatiivsel tiival edasi? (22)

Jaak Valge
, ajaloolane ja ERK algatusrühma liige
Copy
Henn Põlluaas ja Jaak Valge (paremal) vastavad pärast EKRE-st väljaviskamist ajakirjanike küsimustele. Kaader 11. juunil 2024 filmitud videost.
Henn Põlluaas ja Jaak Valge (paremal) vastavad pärast EKRE-st väljaviskamist ajakirjanike küsimustele. Kaader 11. juunil 2024 filmitud videost. Foto: Madis Veltman

Eesti poliitika rahvuskonservatiivne tiib on muutustes ning koos sellega võib mõne aja pärast muutuda kogu Eesti poliitiline spekter. Loodava erakonna ERK asutajad, sealhulgas mina ise sedavõrd otsustavat murrangut, mis uue erakonna loomise kaasa toob, tõenäoliseks ei pidanud. ERKi asutamisega läks käiku varuvariant, mille kasutamine osutus hädavajalikuks vastutustunde tõttu rahvuslik-konservatiivse aatesuuna ees, kirjutab ajaloolane ja ERKi algatusrühma liige Jaak Valge.

Meil, EKRE toonastel liikmetel, oli valmis oma loetelu, missuguseid muudatusi tuleks taktikas teha. Toonitan: taktikas, mitte eesmärkides. Need nn demokraatliku bloki pakutud muudatused sõnastasime kolmes rühmas. Esiteks põhikirjapärane juhtimine. Nimelt on põhikirjas ette nähtud, et Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna igapäevategevust juhib ja erakonda esindab juhatus. Teiseks leidsime, et erakond vajab tõenduspõhist strateegilist planeerimist ning taktika kavandamist, kriitilist analüüsi ja keskendumist rahvuskonservatiivse aatesuuna jaoks olulistele teemadele. Ning kolmandaks arvasime, et vajame viisakat poliitilist stiili, aga seejuures poliitilises sisus mööndusi tegemata ja otseütlemisest loobumata. Nüüd on nendest saanud uue kujuneva erakonna juhtimispõhimõtete raamid.

Lasksime EKRE kongressi tarvis trükkida reklaamivihikud, aga enne nende klammerdamist trükikojas oli meid juba erakonnast välja visatud. Tänu EKRE juhtide kiirele tegutsemisele sai see raha nüüd kokku hoitud.

Tagasi üles