VLADIMIR JUŠKIN Mees, kes vahendas KGB-le sadu ameeriklaste saladusi

Vladimir Juškin
, Balti Venemaa-uuringute keskuse direktor
Uuendatud 27. juuni 2024, 18:16
Copy
Aerofloti lennuk Ida-Saksamaal Schönefeldi lennuväljal.
Aerofloti lennuk Ida-Saksamaal Schönefeldi lennuväljal. Foto: MEHNER / ULLSTEIN BILD / GETTY IMAGES

Pariisi KGB residentuuri juhtis 1950ndate lõpus polkovnik Anatoli Lazarev (1959–1966). Nii nagu teistel välisluure residentuuridel, oli üks ülesanne töö põhivaenlasega (USA kohta luureinfo kogumine ja ameeriklaste hulgast agentide värbamine). Selle töösuunaga tegeles residentuuris rühm luurajaid, kellel oli ameeriklastega kogemusi ja kellel oli nende kohta teadmisi.

Lisaks USA saatkonnale ja Prantsusmaal asuvatele Ameerika konsulaatidele oli selle rühma luurehuvi objektiks Orly lennujaama taganurgas paiknev sünge välimusega hoone, mida pidevalt valvasid Ameerika sõjaväelased. USAst saabuvate saadetiste marsruute jälgides pööras residentuur tähelepanu Ameerika sõjaväelastele, kes saalisid vilkalt kottidega Orly lennujaama ja selle salapärase punkti vahet ning sealt edasi Ameerika sõjaväebaaside ja asutuste poole Euroopas.

Peagi veendus residentuur, et selles eraldatud hoones asub hoolikalt peidetud Ameerika sõjaväeametkondade dispetšerside keskus. Teistelt luureallikatelt saadi andmeid, et nimetatud dispetšerkeskus võttis vastu kogu USAst saabuva sõjaväelise posti, mis oli mõeldud Ameerika Ühendriikide väejuhatusele Euroopas, USA mereväele Vahemerel ja NATO juhtkonnale. Saabunud post saadeti keskusest edasi samuti spetsiaalsete kulleritega – Ameerika sõjaväelastega. Keskusse saabus omakorda ka eurooplaste post, mis sealt sõjaväekulleritega USAs asuvatele adressaatidele edasi saadeti.

Tagasi üles