Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Peeter Tali Eesti kaitsevägi täidab olulise võimelünga (1)

Liikursuurtükk Caesar.
Liikursuurtükk Caesar. Foto: Peeter Tali

​Euroopa kaitsetööstuse hiiu KNDS Gruppi kuuluva Prantsuse Nexteri toodetud liikursuurtüki Caesar ostmine on mõnest miinusest hoolimata sõjaliselt ja julgeolekupoliitiliselt väga hea valik, kirjutab riigikogu liige Peeter Tali (Eesti 200).

Liikursuurtükkide Caesar pataljon täidab ühe võimelünga Eesti diviisi lahingurivistuses ja annab diviisile juurde ühe olulise võimaldaja või siis toetaja. Taktikalistel manööverüksustel, nagu näiteks pataljon, brigaad ja diviis, on reeglina integreeritud kaudtuletoetusüksus. Brigaadide tasemel on see tavaliselt suurtükiväepataljon ja pataljonil 120 mm miinipildujapatarei.

Kuna Eesti vastloodud diviisil kaudtulevõimekust ei olnud, siis võttis diviisiülem brigaadide orgaanilised tuletoetusüksused ehk siis roomikutel liikursuurtükkide K9 Kõu pataljonid diviisi lahingutegevuse võimaldajateks ning brigaadid pidid läbi ajama ainult pataljonide miinipildujapatareidega, mis ilmselgelt on brigaadi tasemel sõdimiseks pehmelt öeldes ebapiisav. Aga eks sõdida saab ja tuleb sellega, mis sul on, ning diviisi manöövrit tuletoetuseta ei ole võimalik edukalt läbi viia.

Tagasi üles